Zbog šverca 16 tona kokaina: Pomorci ostaju u pritvoru, prijete im drakonske kazne

0

Pet uhapšenih članova posade broda na kojem je zaplijenjeno više od 15.000 “cigli” kokaina u američkoj luci Filadelfija, odlukom suda ostaje u federalnom pritvoru do suđenja.

Sva petorica su danas vezana lisicama u zelenim zatvorskim kombinezonima u pratnji prevodilaca izvedena pred federalnog sudiju. Ročište za još jednog, šestog optuženog biće održano kasnije.

Svi su optuženi za zavjeru, prenosi agencija Beta.

Federalne vlasti SAD su prošle sedmice objavile da su otkrile više od 15.800 kilograma kokaina na kontejnerskom brodu “MSC Gajan”, u švajcarskom vlasništvu.

Američka carina i Služba za obezbjeđenje granice su u ponedjeljak saopštili da se kontejneri S “Gajan” još pregledaju u potrazi za kokainom.

Vlasti su procijenile vrijednost zaplijenjene droge na 1,1 milijardu dolara.

Tužioci nisu objavili nacionalnost optuženih, ali bar jedan je iz Crne Gore. Njihovi advokati su odbili da daju izjave novinarima.

Služba SAD za carinu i zaštitu granice navela je da je to najveća zaplijena kokaina u istoriji američke carine.

Specijalizovani sajt “Maritim egzekjutiv” je objavio da su među šest uhapšenih drugi oficir Ivan Đurašević koji se već izjasnio krivim, kao i mornari Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39).

Brod “MSC Gajane” od 100.000 bruto-registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu prije dolaska u Filadelfiju.

Po dokumentima uz optužnicu, članovi posade “Gajanea” utovarili su drogu na brod tokom mnogobrojnih sastanaka s posadama malih čamaca na moru, a zatim su kokain sakrili u kontejnere s robom.

Lokalni mediji izvijestili su da je kokain bio namijenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.