Zbog nepoštene prakse digitalnog oglašavanja; guglu prijeti kazna od 25 miliona evra

0

Ukoliko tužbe zbog nepoštene prakse digitalnog oglašavanja budu uspiješne, Google će morati da plati 25 miliona evra odštete.

Kompaniji Google prijeti novčana kazna zbog dvije predstojeće tužbe koje će biti podnijete u narednim nedeljama britanskom i Holandskom sudu. Ukoliko tužbe budu uspiješne, Google će morati da plati kaznu od ukupno 25 milijardi evra zbog nepoštene prakse digitalnog oglašavanja.

„Vrijeme je da Google ispuni svoje obaveze i plati za štetu koju je nanio ovoj važnoj industriji. Zbog toga danas najavljujemo ove poteze u dve jurisdikcije kako bismo dobili nadoknadu za izdavače iz Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva“, kažu iz advokatske firme Geradin Partners, koja stoji iza pogođenih izdavača.

Portparol Google-a je rekao za Reuters da su tužbe „špekulativne i oportunističke“, kao i da kompanija planira da se „grčevito bori“.

Tužba u Velikoj Britaniji imaće za cilj da vlasnici sajtova sa reklamnim banerima budu kompenzovani, uključujući tradicionalne izdavače, dok je tužba holandskom sudu otvorena za sve pogođene izdavače.

Vijest o tužbama dolazi u nezgodno vreme za Google, bar kada je hardver u pitanju, jer se očekuje da kompanija u narednim nedeljama lansira svoje nove pametne telefone – Pixel 7 i Pixel 7 Pro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.