Zbog kršenja mjera izrečeno 35.000 evra novčanih kazni

0

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u 2021. godini izvršili su više od 10.000 pregleda u cilju provjere poštovanja mjera na suzbijanju širenja epidemije Covid-19 u Crnoj Gori i utvrdili 53 nepravilnosti. Za počinjene prekršaje, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, izrečene su novčane kazne u iznosu od 35.000 evra.

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove od novogodišnjih praznika do sada izvršile su ukupno 10.149 inspekcijskih pregleda u cilju provjere poštovanja mjera definisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tokom kojih su, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, utvrđene 53 nepravilnosti.

Najviše nepravilnosti utvrdile su Turistička i Inspekcija za sport, a odnosile su se na nenošenje zaštitne maske zaposlenih i gostiju tokom boravka u ugostiteljskim objektima, nepridržavanje propisane fizičke udaljenosti i nepoštovanje mjere koja propisuje da za stolom najviše sjedi četiri gosta unutar i na terasi/bašti ugostiteljskog objekta.

Nepravilnosti je, kako su rekli, najviše utvrđeno u Podgorici i Kolašinu.

Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su, ističu iz UIP, donijeli 20.810 rješenja.

“Za počinjene prekršaje Turistička inspekcija je izdala 28 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 35.000 evra i podnijeto 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaj”, rekli su iz UIP.

Od ukupnog broja utvrđenih nepravilnosti, kako su precizirali, Turistička inspekcija je, u izvještajnom periodu, utvrdila 46, a Inspekcija za sport šest nepravilnosti.

“U prvih mjesec i po ove godine Turistička inspekcija je izvršila ukupno 4.156 inspekcijskih pregleda u cilju provjere poštovanja mjera za suzbijanje i širenje epidemije izavane korona virusom u objektima u kojima se pružaju ugostiteljske i turističke usluge. Utvrđene nepravilnosti od strane Turističke inspekcije odnosile su se na: nenošenje zaštitne maske zaposlenih i gostiju tokom boravka u ugostiteljskim objektima (23) nepridržavanje propisane fizičke udaljenosti (13) i nepoštovanje mjere koja propisuje da za stolom najviše sjedi četiri gosta unutar i na terasi/bašti ugostiteljskog objekta (10)”, pojasnili su DN iz Uprave za inspekcijske poslove.

Najveći broj nepravilnosti, kako su kazali, utvrđeno je u Podgorici 19, zatim u Kolašinu 10, Žabljaku šest, Nikšiću pet, po dvije u Budvi i Herceg Novom, i po jedna nepravilnost u Danilovgradu i u Ulcinju.

“Inspekcija za sport, po ovlašćenju, vrši kontrolu sportskih klubova, privrednih društva, preduzetnika, NVO-a koje pružaju usluge u fitness centrima i teretanama, kako bi utvrdili da li se od istih poštuju Odluke vezane sa sport i rekreaciju, koje su donesene od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. U izvršenim inspekcijskim pregledima, u izvještajnom periodu, Inspekcija za sport je utvrdila šest nepravilnosti (četiri u Podgorici i dvije u Nikšiću), za čije otklanjanje je usmenim putem upozoravala subjekte nadzora da otklone iste”, kazali su iz UIP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.