Zbog čega je potrebno jesti pečurke

0

Pečurke su itekako korisne jer zbog svoje nutritivne vrijednosti pozitivno utiču na zdravlje.

„Pečurke su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka“, rekla je nutricionistkinja Nikol Stefanov za magazin Eat This, Not That.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Food Science & Nutrition pokazalo je da redovnim konzumiranjem pečuraka u organizam unosite dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrijuma. Pečurke su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale.

One takođe dobro utiču na funkcionisanje crijeva, odnosno probavnog sistema.

„Mnoga istraživanja su pokazala da pečurke djeluju kao probiotici. Ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu biti korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime,pečurke imaju sposobnost promjene određenih crijevnih bakterija i tako oslobađaju insulin iz beta-ćelija gušterače“, dodala je.

Ljudi koji jedu pečurke imaju manje šanse da će patiti od depresije. Istraživači to pripisuju mnogim bioaktivnim spojevima u gljivama, uključujući vitamin B12 i antioksidanse.

„Pečurke se zbog svojih ljekovitih svojstava koriste u medicini više od 2.000 godina. One sadrže jedinjenja koja pokreću imunološki odgovor na više nivoa – slično grupi vojnika koji se istovremeno nekoliko bore u sedam bitaka. Pečurke su poznate po svom širokom spektru bioaktivnih sastojaka, prije svega po beta-glukanima koji jačaju imunitet“, zaključila je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.