Završeno 31. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS, Crnu Goru predstavljali Smailović i Eraković

0

Petodnevno zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju proteklo je u razmatranjima parlamentarne perspektive i uloge OEBS-a u aktuelnoj bezbednosnoj arhitekturi, a diskusiju su obilježili pozivi na mir i stabilnost kroz pojačani multilateralizam.

Privremeni šef delegacije Skupštine Crne Gore Amer Smailović i zamjena člana Jevto Eraković učestvovali su u radu plenarnih sjednica, Odbora za politička pitanja i bezbjednost i Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu. Crnogorski poslanici su imali brojne aktivnosti i sastanke na marginama zasijedanja.

Na inicijativu potpredsjednice i specijalne predstavnice za borbu protiv korupcije Irene Čaralambides, održan je sastanak parlamentaraca malih zemalja u cilju razmjene iskustava i izazova sa kojima se suočavaju u oblasti korupcije i načina borbe protiv ovog zajedničkog problema. Razmatrana je ideja organizovanja konkretnih međunarodnih aktivnosti koje bi okupile parlamentarce OEBS-a koji se bave pitanjima antikorupcije.

Na završnoj plenarnoj sjednici govorili su ministarka spoljnih poslova Rumunije Luminita Teodora Odobesku i predsjedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Malte Ian Borg.

Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine završeno je usvajanjem Deklaracije, koja predstavlja kolektivni glas parlamentarnog nivoa OEBS-a. Ovaj dokument sadrži preporuke nacionalnim vladama, parlamentima i međunarodnoj zajednici u oblastima bezbjednosti, ljudskih prava i ekonomskih i ekoloških pitanja.

Za predsjednicu Parlamentarne skupštine reizabrana je finska poslanika Pia Kauma, dok su za potpredsjednike izabrani Ričard Hadson iz SAD-a, Gudrun Kugler iz Austrije i Luis Grasa iz Portugala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.