Zatvorski ljekari pozvani da daju izjavu SPO oko statusa pritvorenika kojima se pruža zdravstvena pomoć

0

Prema informacijama Vijesti, zdravstveni radnici su pozvani da daju izjave oko načina liječenja i zdravstvenog tretmana pritvorenih osoba, koji se nalaze u Spužu ili na su trenutno na bolničkom liječenju na nekoj od državnih ili privatnih klinika

Ljekari Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu pozvani su tokom dana da daju izjavu pred inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja oko načina liječenja i zdravstvenog tretmana pritvorenih osoba, koji se nalaze u Spužu ili na su trenutno na bolničkom liječenju na nekoj od državnih ili privatnih klinika, saznaju Vijesti u UIKS-u.

Ljekari su pozvani da daju izjavu u svojstvu građanina, a u sklopu opsežne istrage SPO-a, da li postoje zlupotrebe na relaciji UIKS-a i ljekara drugih zdravstvenih ustanova oko statusa pritvorenih osoba, kojima se pruža zdravstvena pomoć.

„Vijesti“ saznaju da će u sklopu istrage biti saslušani pojedini ljekari Kliničkog centra, direktori nekih klinika, ali i članovi konzilijuma, čija imena se često nalaze u medicinskoj dokumentaciji pritvorenika, a koji su bili ili su trenutno na bolničkom liječenju.

Policija je pokrenula opsežnu istragu u okviru koje istražuju da li u sistemu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i UIKS-a postoje zloupotrebe u radu pojedinih ljekara, na osnovu čijih konzilijarnih izvještaja se bivši direktor Uprave Veselin Veljović, 22 dana bolnički liječi u toj ustanovi.

Policijsko interesovanje uslijedilo je nakon što je optuženi Veljović prošle sedmice prebačen na liječenje u Kliniku za neurologiju Kliničkog centra, gdje mu je dodijeljen i poseban bolnički apartman.

Činjenica da se Veljović liječi na klinici, koja nije zadužena za tretman njegovog hroničnog oboljenja, bile su dodatni alarm da moguće nekadašnji šef policije ne bi trebalo i dalje da bude bolnički zbrinut.

Policija će tokom dalje istrage ali i vještačenjem medicinske dokumentacije utvrditi da li u sistemu KCCG-a, neko bez medicinskog utemeljenja, piše bolničke dane Veljoviću i dozvoljava privilegije u apartmanu Klinike za neurologiju.

Veljović je zbog lošeg zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, 20. maja ove godine, prebačen i smješten na liječenje u KCCG.

Ukoliko se tokom istrage i vještačenja medicinske dokumentacije utvrde zloupotrebe, SPO će procesuirati sve ljekare, na osnovu čijih izvješaja je došlo do zloupotrebe bolničkg tretmana.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.