Zatvorski čuvar priznao da je prenosio poruke između članova organizacije

0

Vrhovni sud produžio je za tri mjeseca pritvor Bošku Pavloviću, Urošu Đurđevcu i Ivanu Brnoviću, koji se terete da su dio kriminalne organizacije na čijem čelu su Radovan Mujović i Vasilije Rafailović.

Kako se navodi u rješenju suda, okrivljeni Bajram Pista do detalja je opisao funkcionisanje kriminalne organizacije, i zadatke članova, dok je okrivljeni Brnović priznao da je kao zatvorski čuvar prenosio poruke između članova kriminalne organizacije.

Naredbom o proširenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 8. juna, određeno je sprovođenje istrage protiv okrivljenih Pavlovića, Đurđevca i Brnovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenog Đurđevca i zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema naredbi, Pavlović je imao ulogu da izvršava uputstva i naredbe organizatora i članova kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije, da izvršava krivična djela protiv života i tijela i da preduzima sve druge radnje koje su mu naređene.

Postoji osnovana sumnja da je Đurđevac prihvatio da izvršava uputstva i naredbe organizatora i članova kriminalne organizacije, da izvršava krivična djela protiv života i tijela, da pruža logističku podršku neposrednim izvršiocima krivičnih djela protiv života i tijela, da prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije i da preduzima druge radnje koje su mu naređene, dok je zadatak Brnovića kako se sumnja bio da izvršava uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije, da kao zaposleni u Istražnom zatvoru prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije, odnosno da prikuplja informacije da li su pripadnici kriminalne organizacije u krivičnim postupcima otkrivali podatke o izvršenim krivičnim djelima i izvršiocima i da preduzima druge radnje koje su mu naređene.

Osnovana sumnja da je okrivljeni Pavlović izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret se zasniva na odbrani okrivljenog Bajrama Piste, sadržini zapisnika o pretresu telefonskog uređaja ovog lica i zapisnika o pretresu naloga na aplikaciji SNAPCHAT, takođe u vlasništvu okrivljenog Piste.

“Ovo zbog toga što je okrivljeni Pista detaljno opisao funkcionisanje i uloge pripadnika kriminalne organizacije, kao i način na koji se odvijala komunikacija putem telefona sa kripto zaštitom u cilju obezbjeđenje sredstava za izvršenje krivičnih djela, odabira lica koja treba pratiti i načina na koji se dolazilo do oružja za izvršenje krivičnih djela, pri čemu je decidno naveo da se kontakt pod kodnim imenom upisanim nizom kineskih slova i znakova, koji je zapažen na njegovom uređaju odnosio na okrivljenog Boška Pavlovića”, navodi se u rješenju.

Osnovana sumnja da je osumnjičeni Brnović izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz same njegove odbrane, s obzirom da je priznao da je kao ovlašćeno službeno lice u Istražnom zatvoru prenosio poruke između okrivljenih R.M. i F.B. i drugih pripadnika kriminalne organizacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.