Zatvorenicima za rad isplaćeno 178 hiljada evra

0

U godini za nama zatvorenicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na osnovu radnog angažovanja isplaćeno je ukupno 178.366 eura, navodi se u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima za 2018. Ministarstva pravde.

Oni su radili u stolarskoj, bravarskoj, električarskoj, automehaničarskoj, frizerskoj i elektroradionici, na farmama, na spoljnjem i unutrašnjem održavanju objekata, u kotlarnici, kuhinji, magacinu, kantini, a obavljali su i poslove redara.

“Saglasno Zakonu o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti zatvorenici su dužni da rade. Svakog mjeseca je bilo radno angažovano 310 zatvorenika. Naknada za rad je iznosila 30 odsto minimalne neto zarade”, stoji u Izvještaju, pišu Dnevne novine.

U prošloj godini na izdržavanju kazne u ZIKS-u bilo je 1.895 osoba, od kojih su 904 povratnici, što je 48 odsto.

“Najčešća krivična djela i prekršaji osuđenih lica su protiv imovine 140, protiv zdravlja ljudi 47, protiv javnog reda i mira 76, protiv bezbjednosti javnog saobraćaja 16, protiv državnih organa 31, protiv braka i porodice 43, protiv bezbjednosti saobraćaja na putevima 135, protiv javnog reda i mira – 52 i protiv nasilja u porodici – 88”, podaci su iz izvještaja.

Tokom 2018. na izdržavanje kazne zatvora zbog najtežih krivičnih djela primljeno je 36 osuđenika za ubistvo 10, za ubistvo u pokušaju 18, po jedan osuđenik za ubistvo u pokušaju pomaganjem, jedan za ubistvo u prekoračenju nužne odbrane, za teško ubistvo i za teško ubistvo u prekoračenju nužne odbrane, dok su za teško ubistvo u pokušaju primljene četiri osobe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.