Zašto toliko dugo traju integracije Rusije i Bjelorusije

0

Nema ničeg čudnog u tome što integracioni procesi Rusije i Bjelorusije idu sporo i ne uvijek glatko, smatra portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To su dve države, ne treba da iznenađuje što se ti integracioni procesi odvijaju sporo, a nekad i ne baš glatko. Jer postoji cio niz relevantnih faktora: i ekonomski i finansijski i istorijski. Period integracija nije jednostavan…

Trenutno se svetska ekonomija nalazi u krizi, kao posledica pandemije, i čak i u onim zemljama u kojima se ne odvijaju složeni integracioni procesi, ove stvari moraju biti uzete u obzir“, rekla je Zaharova RTVI.

Podsjetimo, Dogovor o stvaranju savezne države Rusije i Bjelorusije potpisan je 8. decembra 1999. godine. Krajem 2018. godine Minsk i Moskva su se dogovorili o formiranju radne grupe za rešavanje problematičnih pitanja i razvoju integracija. Ipak, program integracija još uvijek nije usvojen. Moskva je saopštila da tema integracije Rusije i Bjelorusije ne predviđa bilo kakvo ujedinjavanje država, već da je riječ o širenju savezničkih odnosa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.