Zašto se zvanični Zagreb ne suoči sa svojom nepobitnom mračnom prošlošću ili to važi samo za Beograd?

0

Prethodnih par mjeseci, konkretno od kad je aktuelizovano pitanje Jasenovca u Crnoj Gori, na djelu je jak uticaj iz Hrvatske, a primarno od strane njihovog ministra spoljnih poslova Gorana Grlića Radmana. Čitava priča oko Jasenovca pokrenuta je nakon što je Crna Gora glasala za itekako spornu Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama a koju nije podržalo preko 100 zemalja svijeta.

Izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, kako je više puta najavljeno, ne želi se uspostaviti kolektivna krivica nad hrvatskim narodom već žele da osude genocidnu Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je bila marionetska država fašističke Italije i nacističke Njemačke. U sistemu NDH vršen je sistematski progon Srba, Jevreja, Roma ali i svih onih koji nisu željeli da pognu glavu pred tim i takvim režimom. I zvanična Hrvatska je u više navrata kazala da se kaje zbog svoje prošlosti i tvrdi da je napravila diskontinuitet sa takvim režimom, međutim, očito je da postoje pojedinci koji bi da relativizuju zločin genocida u NDH i Jasenovcu i da ga dovode u isti kontekst sa Božićnim ustankom u Crnoj Gori.

Ipak, Božićni ustanak se ne može mjeriti sa zločinom u NDH gdje je stradalo preko 700.000 Srba, Jevreja i Roma dok Božićni ustanak uopšte nije imao nikakve logore koncentracionog tipa kakvi su postojali u NDH, niti je te stvari sprovodila navodno srpska žandarmerija. Božićni ustanak je prosto bio rat frakcija u Crnoj Gori, tzv. Bjelaša i Zelenaša po principu prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, odnosno zajedničkoj Kraljevini i hoće li to biti federativnog tipa ili će se prosto prisajediniti. S tim u vezi, Kraljevina je nosila ime Srba, Hrvata i Slovenaca a kako se u tom vremenu 92% Crnogoraca izjašnjavalo kao Srbi, problematike nije postojalo osim u frakciji okupljenoj oko Krsta Zrnovog Popovića koji je ubrzo nakon pokretanja ustanka pobjegao u Gaetu.

A ukoliko bi govorili o zvaničnoj Hrvatskoj, postavlja se pitanje zašto Zagreb bježi od suočavanja sa mračnom prošlošću, kao što se to konstantno traži o Beograda. Već 30 godina se u javnoj sferi govori o Srebrenici, što u Crnoj Gori tako i u čitavom regionu gdje se napravila fama oko zločina koji niko ne spori, ali spori njegov karakter genocidnosti. I to ga ne spori samo srpska strana već i Jevreji koji su kazali da se izglasavanjem ovakve Rezolucije nipodaštava svaki genocid koji je stvarno i počinjen.

Sa druge strane, iste te jevrejske institucije ne gledaju baš blagonaklono na Jasenovac i po njima on je dio cjelokupnog Holokausta i genocida koji su činili fašistički i nacistički režimi tokom Drugog svjetskog rata. S tim u vezi, očito je da ni zvanični Zagreb ne želi baš da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću kao što se to konstantno traži od Beograda. A kako to da ne postoje različiti glasovi koji su se itekako čuli prilikom srebreničkog slučaja gdje pozivaju Zagreb na odgovornost i suočavanje sa mračnom prošlošću. Krajnje interesantno…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.