Zastave Rusije i Srbije vijore se ispred njemačke ambasade u Moskvi: Protesti zbog Srebrenice

0

Srbi i Rusi danas su zajedno održali mirne proteste ispred njemačke ambasade u Moskvi. Okupljeni su držali ruske i srpske zastave, plakate sa precrtanim likom Hitlera i znakom kukastog krsta, uz poruke: „Srbijo, ponosimo se tobom! Sram da bude Njemačku!“, „Njemačka sije podjele i razdor!“

Povod – usvajanje skandalozne rezolucije o Srebrenici.

Skup je organizovao Savez Srba „Nikola Tesla“ u Moskvi, udruženje srpske dijaspore u Rusiji koje pretežno čine studenti i srpske patriote, zajedno sa ruskom organizacijom „Narodni front“. Na čelu srpske organizacije je Lena Milović, koja je po okupljanju ispred njemačkog diplomatskog predstavništva poručila:

„Volimo sve narode, ali najviše volimo svoj narod i svoje prijatelje. Stajaćemo mirno, pokazaćemo da smo dostojan narod. Mi se nalazimo u Evropi, nemamo gdje da odemo. Dozvolite nam da imamo mir i da mi svoje probleme rješavamo sami.“

U razgovoru sa novinarom RT Balkan u Moskvi, Lena je objasnila zbog čega je odlučila da organizuje okupljanje.

„Želimo da pokažemo da se ne slažemo sa rezolucijom, koja je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Kao što je naš predsednik Aleksandar Vučić već tačno i precizno rekao, rezolucija neće donijeti dobro nikome. Vidimo da u međunarodnim odnosima generalno postoji jedna tendencija revizije istorije, koja nema za cilj mir, već da se pokore svi koji su protiv njih (Kolektivnog zapada) i koji se ne slažu sa uslovima koje nam postavljaju. Ujedinjene nacije su, nažalost, postale birokratska tvorevina, koja više ništa ne zna. Nažalost, svjedoci smo, prije svega, revizije istorije“, poručila je ona.

„Mi smo jako ponosni na svoj narod, na svoju državu, na svog predsjednika, ministra spoljnih poslova, kao i visoke predstavnike, koji su nas na dostojanstven i apsolutno prekrasan način predstavili na GS UN. Mi se ponosimo njima, ali želimo da kažemo da nas ovo boli. I zašto Srbe ne može da boli nepravda istorijska i sve ostale? Mi smo ovdje da pokažemo koliko je lako demonizovati jedan narod i pokazati samo ono najgore u njemu. Svet se kreće u jednom pravcu koji može da donese samo loše“, zaključuje Lena i dodaje:
„Zahvalni smo Rusiji, kao i svim ostalim narodima, Belorusiji, na podršci, na tome što su glasali protiv. Takođe, zahvalni smo onim zemljama koje su bile uzdržane. Mislimo da smo moralni pobjednici u ovom glasanju. Samo 43 odsto glasova je dobila ova rezolucija. Veći broj stanovnika planete je glasao protiv.“

Predsjednica Saveza Srba „Nikola Tesla“, takođe, ističe da nije slučajnost što se protestuje ispred njemačke ambasade.

„Još jedan razlog što protestujemo je zato što je to i vrijeđanje razuma. Njemačka je u toku Drugog svetskog rata počinila ogromne zločine, genocid. Da ne spominjem Prvi svjetski rat. Njemačka je jedna država koja je počinila mnogo zla i to je stvarno vređanje ljudskog dostojanstva i razuma da nam takva Njemačka, koja treba da se bavi samo bavi mirovnim inicijativama, nikakvim targetiranjem i demonizovanjem, sada bude jedan od glavnih inicijatora ove rezolucije. Zašto nisu napravili rezoluciju o nacističkoj Njemačkoj? Da se takva zločinačka tvorevina više nikada ne pojavi u svetu. To je isto mogla da bude jedna rezolucija“, objašnjava Lena.

Rukovodilac izvršenog komiteta „Sveruskog narodnog fronta“ Mihail Kuznjecov, čiji su se učesnici danas pridružili srpskim demonstrantima, potvrdio je sličnosti i međusobnu podršku koju jedna drugoj pružaju Srbija i Rusija.

„Kao što je rekao predsjednik Vučić, svi oni koji imaju nezavistan stav u svijetu treba da znaju da mogu biti kažnjeni. Ali, ruski i srpski narod su uvijek bili zajedno. Nije slučajno da su naše zastave toliko slične. Rusi će uvijek biti zajedno sa Srbima. Nemoguće nas je kazniti i pobijediti, šta god tamo mislili naši bivši prijatelji, koji su se tako predstavljali. Tako da srpski i ruski narod će uvijek biti zajedno“, poručio je Kuznjecov.
„Uvek osjećamo da smo zajedno sa našim bratskim srpskim narodom. Ova rezolucija, protiv koje je glasala Rusija, će podizati tenzije, stvarati rizike, i nažalost, to je urađeno samo iz jednog razloga – da se pokaže Srbiji da u svijetu neće moći da se ima nikakav nezavistan stav, moguće je samo jedno, stav Zapada. Ali, to, naravno, nije tako. I Rusija i Srbija će uvijek biti zajedno i uvijek će braniti interese svojih naroda i od toga nikada neće odstupiti, šta god da nam govore“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.