budva-izbori-header
budva-izbori

Zarad obezbjeđenja efikasnijih istraga i krivičnih gonjenja: VDT potpisalo sporazum sa Evropskim javnim tužilaštvom!

0

Vršiteljka dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i evropska glavna tužiteljka Laura Koveši potpisale su u Luksemburgu Sporazum o saradnji između Kancelarije evropskog javnog tužioca i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Cilj Sporazuma jeste uspostavljanje međusobne saradnje i olakšavanje razmjene informacija kako bi se obezbijedila efikasna istraga i krivično gonjenje svih lica koja su osumnjičena ili okrivljena za krivična djela protiv budžeta Evropske Unije.

Sastanak je bio prilika da se glavna evropska tužiteljka, istovremeno, detaljnije upozna sa rezultatima koje je Državno tužilaštvo Crne Gore ostvarilo u prethodnom periodu.

– Dok god se nalazim na čelu državnotužilačke organizacije Crne Gore  ono će biti prepoznato po bespoštednoj borbi protiv svih vidova korupcije i organizovanog kriminala i procesuiranju svakog koje došao u sukob sa zakonom bez obzira na funkciju koju obavlja – poručila je tom prilikom Jovanović.

Prema riječima glavne evropske tužiteljke Laure Koveši današnje potpisivanje sporazuma potvrda je obostranih dobrih namjera za saradnju.

Koveši je Državnom tužilaštvu ponudila podršku u vidu obuka za tužioce kao i stručnu i ekspertsku pomoć.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ministar pravde Crne Gore Marko Kovač koji je ocijenio da radni sporazum predstavlja model konkretizacije  saradnje između Crne Gore i institucija Evropske unije čime se, kako je naglasio, stavlja do znanja da je Crna Gora snažan i respektabilan partner na planu borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije, a naročito u kontekstu borbe protiv učinilaca krivičnih djela koji za posljedicu imaju nezakonito stečenu imovinsku korist na štetu Crne Gore  i Evropske Unije.

– Ovim sporazumom se predviđa jačanje konkretne saradnje između tužilaštava Evropske unije i Crne Gore, kroz osnivanje dodatnih istražnih timova, kao i ekspertske podrške našim strukturama u konkretnim predmetima koruptivnih krivičnih djela. Ministarstvo pravde će, kao i do sada, pomagati u stvaranju preduslova za što uspješniju saradnju između Vrhovnog državnog tužilaštva i Kancelarije javnog tužioca Evropske unije – istakao je Kovač.

Zadatak Kancelarija javnog tužioca Evropske unije, koja je zvanično počela sa radom 1.juna 2021.godine, jeste borba protiv kriminala usmjerenog na finansijske interese Evropske unije, poput prevara, korupcije, izbjegavanja plaćanja poreza na dodatu vrijednost iznad deset miliona eVra.

Potpisivanju Sporazuma između Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Kancelarije evropskog javnog tužioca, kao predstavnici delegacije Crne Gore, prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva pravde Bojan Božović i sekretarka Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Raspopović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.