Zajednička platforma poslodavaca i sindikata – put za očuvanje preduzeća i radnih mjesta

0

Izrada zajedničke Platforme koja će sadržati preporuke socijalnih partnera za oporavak crnogorske ekonomije, biće primarni zadatak koji će u narednom periodu realizovati socijalni partneri – Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG).

To je dogovoreno na sastanku predsjednika UPCG Predraga Mitrovića, generalnog sekretara USSCG Srđe Kekovića i generalnog sekretara SSCG Duška Zarubice, održanog na inicijativu UPCG.

U otvorenom dijalogu učesnika sastanka, analizirane su aktuelna ekonomska i socijalna situacija u zemlji, kao i moguća rješenja za izazove s kojima se crnogorske kompanije i zaposleni suočavaju u uslovima COVID-19 krize.

Konstatovano je da alarmantno stanje u privredi svakodnevno usložnjava i dovodi u pitanje dalji opstanak značajnog broja preduzeća i radnih mjesta u njima, što iziskuje da se u najkraćem roku pristupi iznalaženju mogućih rješenja koja će pomoći da se negativan scenario izbjegne i dodatno ugrozi ekonomsko-socijalnu sliku društva i same države.

Predstavnici UPCG, USSCG i SSCG su naglasili da će primarni zadatak organizacija kojima rukovode i u narednom periodu biti dosljednost i puna posvećenost pitanjima zaštite javnog zdravlja i ekonomskog oporavka crnogorske privrede.

Takođe, konstatovali su da krizne situacije poput COVID-19 pandemije s kojom se Crna Gora već godinu dana bori, zahtijevaju partnerski pristup, proaktivnost, odgovornost i otvoreni dijalog svih relevantnih društvenih činioca.

Na tim osnovama, a uz intezivnu komunikaciju i poštovanje međusobnih interesa, UPCG, USSCG i SSCG će uskoro započeti aktivosti koje, kroz izradu navedene Platforme, treba da ponude rješenja koja su adekvatna i od interesa i za biznis zajednicu, zaposlene i državu.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.