Zajednička akcija SDT-a i USKOK-a: Uhapšen Mandrapa, spriječen šverc droge

0
Specijalno državno tužilaštvo sprovelo je još jednu akciju, u saradnji sa hrvatskim službama, i uhapsilo Novljanina M.Mandrapa. Time je spriječen šverc droge.

U sklopu ovog predmeta procesuirani su i Radomir Vučurović i Filip Radević, i oni se nalaze u hrvatskom zatvoru. Pored crnogorskih državljana, akcijom je obuhvaćen državljanin Hrvatske J.B. i više NN lica.

– Na osnovu višemjesečnog planiranja i koordinisanog i istovremenog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi Uprave policije, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su, 15. aprila ove godine, lišili slobode crnogorskog državljanina M.M., zbog osnova sumnje da je, zajedno sa više državljana Crne Gore i Republike Hrvatske, učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – saopštio je državni tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić.

Prema saopštenju SDT-a, iz materijalnih, personalnih i elektronskih dokaza prikupljenih u izviđaju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, proizilaze osnovi sumnje da je uhapšeni, u prošloj godini, postalo član kriminalne organizacije, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, radi sticanja nezakonite dobiti, a čiji članovi su pored njega postali i državljani Crne Gore R.V. i F.R., kao i državljanin Hrvatske J.B. i druga nepoznata lica, pa su, djelovanjem u okviru kriminalne organizacije, neovlašćeno i radi prodaje, iz Crne Gore u Hrvatsku, morskim putem, prenijeli najmanje oko 250 kg opojne droge marihuane, a potom i putničkim vozilima na teritoriji Hrvatske.

– Specijalno policijsko odjeljenje je, prije lišenja slobode i podnošenja krivične prijave, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, pretresalo stanove i druge prostorije koje koristi M.M., u Herceg Novom, i pronašlo tragove krivičnog djela i predmete koji mogu biti od koristi za postupak – dodaje Radonjić.

Lišeni slobode je sproveden državnom tužiocu koji ga je saslušao kao osumnjičenog i odredio mu zadržavanje 72 časa, od časa lišenja slobode, a podnio je i predlog sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, da mu se odredi pritvor, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnosti od bjekstva.

Državljani Crne Gore R.V. i F.R. su u prethodnom periodu u Hrvatskoj lišeni slobode i osuđeni na zatvorske kazne, dok je protiv državljanina Hrvatske J.B., u toj zemlji istovremeno pokrenut postupak od strane USKOK-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.