Zaharova: Zapadni internet giganti krše ruske zakone

0

Zapadni internet giganti često ignorišu zakone Rusije, što je nedopustivo, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

-To je zaista problem koji je posebno vidljiv poslednjih godina, posebno protekle 2020. godine. Čini se da je internet zajednički prostor. Međutim, mi vidimo da se te kompanije koje mi nazivamo internet gigantima ponašaju izvan pravnih okvira, ako govorimo o jurisdikciji naše države, naše zakonodavne baze- izjavila je Zaharova za Sputnjik.

Kako je saopštila Zaharova, „oni djeluju u našoj sredini, ali se često ne povinuju nijednom ruskom zakonu“.

-Štaviše, ponekad direktno krše i uprkos kršenju tih zakona i propisa, nekad kazne u potpunosti ignorišu, što je nedopustivo- naglasila je zvanična predstavnica MIP Rusije.

Ona je dodala da se ovaj problem ne tiče samo Rusije.

-Vidjeli smo sada kako sličan problem rešava Australija. Čini se da su oni saveznici, dio takozvanog zapadnog mejnstrima, kolektivnog zapada. Međutim, postoji problem saradnje australijskih medija sa internet-gigantima u obliku društvenih mreža. Tj, slične probleme ima i kolektivni zapad i na svojoj teritoriji.

„U Francuskoj su fizička lica, javni poslenici tužili američke internet-platforme zbog blokiranja. Što se tiče blokiranja američkih političara, mislim da je to šokiralo svijet. Jer, sa jedne strane SAD su se praktično milile za slobodnu govora, ne dovodeći u sumnju svoju privrženost ovom najvažnijem postulatu. Sa druge strane, odjednom su isključili nalog predsjednika SAD sa internet-platformi, društvenih mreža. To je bilo bez presedana- rekla je ona.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.