Zaharova: Vašington i Brisel da obuzdaju radikale u Prištini

0

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se izvještava da su tenzije na sjeveru Kosova u porastu i da kosovske vlasti “ojačavaju kontrolu duž administrativne linije sa Srbijom“.

Na Twitter nalogu ruskog ministarstva, a bez ikakvih konkretnih dokaza, ona je dodala da se „bezbjednosne snage Prištine uspostavljaju u zonama u čijoj blizini žive Srbi“.

“Kriza na sjeveru Kosova je rezultat višegodišnjeg zadovoljavanja Prištine od strane ‘spoljnih patrona’, SAD i EU“, dodala je ona.

“Vašington i Brisel su u obavezi da obuzdaju radikale u Prištini koje neguje Zapad, i koji namerno podrivaju mir i bezbednost na Kosovu, i izvor su konflikta u regionu Balkana“, istakla je Zaharova.

Predsjednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu u novembru prošle godine, tokom obilježavanja stogodišnjice primirja u Prvom svjetskom ratu. Tači je tada saopštio da je Putin rekao da će Rusija podržati mirovni sporazum Kosova i Srbije, ukoliko se dvije strane postignu jedan takav sporazum.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.