Zaharova: Šteta od sankcija koje trpe Rusija i Zapad mjeri se stotinama milijardi dolara

0

Šteta koju trpe Rusija, ali i zapadne zemlje mjeri se stotinama milijardi dolara, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Negativan uticaj „eskalacije uzajamnog sankcionog pritiska“ odražava se kako na ekonomiju Rusije tako i drugih zemalja, rekla je ona.

„Procjene koliko iznosi uzajamna šteta variraju ali se mjeri stotinama milijardi dolara“, rekla je Zaharova u intervjuu za TV „RT“.

Ona je navela da Moskva sada radi na mjerama u cilju snižavanja zavisnosti domaće ekonomije od američkog dolara, kao i radi suprotstavljanja uticaju američke valute na čitav svijet.

Prema njenim riječima, te mjere odnose se na širu upotrebu nacionalnih valuta prilikom finansijskih transankcija sa Kinom i Rusijom, kao sa zemljama BRIKS.

Podsjetimo, odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gdje je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.