Zaharova: Sporazum o otvorenom nebu se mora u potpunosti poštovati

0

Rusija smatra da u potpunosti treba poštovati sve tačke Sporazuma o otvorenom nebu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova televiziji „Rusija-24“.

„Sporazumi se moraju realizovati u potpunosti, a ne selektivno, kako su to mnogi naši zapadni partneri naučili i savršeno savladali. Poći ćemo od onoga što je napisano, zabilježeno, od čega proizilazi ovaj sporazum, od čega se sastoji i sve mora biti jasno sprovedeno. Našim partnerima smo o tome već rekli i to stalno ponavljamo i u javnosti”, primijetila je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju da pored direktnih političkih koraka „iz nekog razloga zapadni partneri smatraju da je potrebno svaku akciju povezati sa nekom vrstom informativne kampanje i od ovoga napraviti još jedan skandal, izmisliti nešto što ne postoji, a Rusiju optužiti za ono za šta smo možda sami krivi“.

Prema njenim riječima, u slučaju Sporazuma o otvorenom nebu situacija eskalira već nekoliko godina stalnim neosnovanim optužbama protiv Rusije.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.