Zaharova: Rusija želi izgradnju odnosa sa SAD

0

Rusija želi da gradi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama na obostrano korisnoj osnovi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Doktrinalno, ideološki, politički, željeli smo, možemo i hoćemo da gradimo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, mislim na narod SAD, na obostrano korisnoj osnovi, kako bi to bilo korisno i neophodno za naše dvije zemlje. Ali retorika izjava i koraci koje su nedavno preduzimale Sjedinjene Američke Države jednostavno onemogućavaju pokušaje da se to ne primijeti“, rekla je Zaharova u programu „Solovjov uživo“.

Ona je navela da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da od Rusije zahtijevaju predvidljivost i da i za njih samih postoje mnogo pitanja na tu temu.

Ona je podsjetila da je „pres služba Bijele kuće dala juče nevjerovatnu izjavu“.

„Osnovna suština onoga što je juče rečeno na brifingu u Bijeloj kući bila je da oni žele da Rusija postane predvidljiva država koja vodi predvidljivu politiku. Od koga to čujemo: za poslednjih deset godina Sjedinjene Američke Države postale su najnepredvidljivija država… Želimo da SAD postanu bar malo predvidljivije. Ali one sigurno ne bi to trebalo da zahtijevaju – ni od nas, ni od nekoga drugog“, istakla je Zaharova.

Ona je primijetila da se američka politika gradila „dijametralno suprotno“ u oblastima kao što su klima, iranski nuklearni program, dokumenti o strateškoj stabilnosti.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila je na brifingu 13. aprila da Sjedinjene Američke Države više teže predvidljivosti, nego povjerenju u svom odnosu sa Rusijom.

Sastanak Putina i Bajdena

Govoreći o organizaciji sastanka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, Zaharova je navela da je ona u nadležnosti predsjedničke administracije.

„To je u nadležnost predsjedničke administracije, kao što znate. Mi (Ministarstvo spoljnih poslova) svakako radimo svoj dio posla“, precizirala je portparolka.

S tim u vezi, ona je podsjetila na nedavni sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za klimu Džona Kerija na marginama u Nju Delhiju, koji se dogodio „zaista slučajno“.

„To je takođe bio jedan od, neću reći elemenata pripreme (sastanka predsjednika), već načina razmatranja ovog pitanja“, dodala je Zaharova.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsjednika. Kako je saopštio Kremlj, predsjednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bijela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da se u narednim mjesecima lično sastanu „u trećoj zemlji“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.