Zaharova: Rusija poziva SAD da na djelima odustanu od miješanja u poslove drugih zemalja

0

Rusija poziva Sjedinjene Američke Države da se ne samo na riječima, već i djelima ne miješaju u poslove drugih zemalja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da Vašington odustaje od prisilnog nametanja demokratije.

„Pozivamo tim Stejt departmenta da ne na riječima, već djelima odustanu od pokušaja miješanja u unutrašnje poslove drugih zemalja. Bez uzimanja u obzir i poštovanja interesa partnera, naznačeni plemeniti ciljevi ostaće samo deklaracija. Ali mi ćemo pratiti, treba da pružimo podršku kolegama u njihovom pomaku ka konstruktivnosti i realizmu“, rekla je ona.

„Mnogo toga što je rekao državni sekretar zvuči, naravno, ispravno. Teško je ne složiti se sa njegovom tezom da se demokratija ne može nametati silom. Međutim, obrazloženje izaziva ljutnju. Ako se pažljivo pročita govor, ispostavlja se da se ne smiju svrgavati vlade u drugim zemljama ne zato što je to grubo kršenje međunarodnog prava, u suštini zločin, već zato što je to preskupo za američki budžet koji, kao što svi znaju, trenutno puca po šavovima“, naglasila je Zaharova.

Portparolka je ukazala na činjenicu da Rusija dijeli američku težnju za izgradnjom stabilnijeg i inkluzivnijeg globalnog ekonomskog sistema, ali da ne razumije „kako je sa tim povezano sve više američkih sankcija“, uključujući i protiv Rusije.

Blinken je ranije istakao da se nova američka administracija neće baviti nametanjem demokratije u inostranstvu putem vojnih intervencija i smjene autoritarnih režima. U srijedu je državni sekretar u govora u Stejt departmentu izložio osam strateških prioriteta za novu američku spoljnu politiku.

Sjedinjene Američke Države uvele su u utorak sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unijele 14 institucija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.