Zaev smatra da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju

0

Premijer Makedonije Zoran Zaev, izjavio je da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvije godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

On je odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobjegne, podsjećajući da se i u vrijeme postizanja Pržinskog dogovra govorilo da ima dogovor as bivšim premijerom, ali da je ispalo da to nije tačno.

“Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen. Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo”, rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao primjer bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera, koji je nakon što je bio odsuđen za korupciju 2010. pobjegao, ali je uhvaćem i godinu kasnije vraćen u Hrvatsku.

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Madjarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora, na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog mercedesa u vrijeme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je “u posljednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život” i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.