Zaev ne vidi razlog za odlaganje izbora

0

Lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev izjavio je danas da ne vidi nikakav razlog za odlaganje parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji dogovrenih za 12. april, ali da je moguće eventualno odlaganje raspuštanja Sobranja.

On je, kako su prijeneli lokalni mediji, istakao da neće dozvoliti da poslanici SDSM “pritisnu dugme za raspuštanje parlamenta pre nego što budu doneseni ključni zakoni među kojima je i onaj za javno tužilaštvo”.

“Bilo bi nerazumno da se taj zakon ne donese sada pred izbore, čime bi zemlja poslala ozbiljan signal EU da pravi sve da bi sprovela reforme”, rekao je lider SDSM i bivši premijer.

Oko novog zakona o tužilaštvu, čije donošenje bi u Evropskoj komisiji željeli da vide pre izbora, vlast i opozicija u Severnoj Makedoniji ne mogu da se dogovore cijelu godinu. Vladajuća SDSM tvrdi da VMRO DPMNE sve radi kako bi bili amnestirani bivši i sadašnji funkcioneri te stranke protiv kojih se vode sudski postupci i istrage, koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

Za donošenje zakona o tužilaštvu potrebna je dvotrećinska većina od 80 poslanika, koji vladajuća koalicija, kako je rekao Zaev, još nema, ali pravi napore da se obezbijedi.

Oko rapuštanja parlmenta zbog održavanja vanrednih izbora 12. aprila koje je bilo najavljeno za 12. februar, Zaev je rekao da parlament može biti raspušten i izbori zakazani i u kraćem roku od 60 dana.

Kako je rekao, može da se koristi period od 45 do 60 dana za raspuštanje parlamenta pred izbore.

“Izbori mogu da budu raspisani i na 60 dana, ali ako raspuštanje parlamenta treba da bude odloženo, nije problem da to bude i napravljeno”, rekao je Zaev.

Za lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog datum izbora je “završeno pitanje” i ne zavisi od donošenja zakona za javno tužilaštvo.

Mickoski je najavio da će poslanici VMRO DPMNE podneti zahtev za rapuštanje parlamenta 12. februara, ako to ne uradi vladajuća koalicija, ocenjujući da će enventualno neraspuštanje parlamenta dovesti zemlju u novu političku krizu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.