Zaev: Naš najbolji prijatelj je Albanija

Zaev: Naš najbolji prijatelj je Albanija

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je Albanija najprijateljskija država za Severnu Makedoniju, kao i da je riječ o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbjeđivanja bolje budućnosti građanima, prenosi MIA.

Makedonski premijer je za albanski Top čenel istakao da je trgovinska razmjena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, te da obje države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove.

– Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Sjeverne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mjesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije – istakao je Zaev.

Na pitanje da li postoji konkretan plan sa albanskom vladom za proširenje ekonomske saradnje i slobodno kretanje robe i ljudi između obje zemlje, Zaev je rekao da je neophodno da se poboljšaju sve infrastrukturne projekte koje povezuju obje zemlje.

– „Sagradili smo projekat od 450 miliona evra u Kicitohridu“ koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom železničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka Bugarskom i bugarskim primorjem, a nakon toga ka Istanbulu – naveo je Zaev.

On je rekao i da će projekat “„One stop shop” na granici sa Albanijom smanjiti za 50 odsto vrijeme koje građani potroše na graničnim prelazima i vozačima kamiona.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *