Zaev i Mickoski: Predsjednički izbori da budu kristalno čisti

0

Makedonski premijer Zoran Zaev i lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dogovorili su da predstojeći predsjednički izbori budu “kristalno čisti”.

Tokom jučerašnjeg susreta razgovaralo se o obezbjeđivanju uslova za fer i demokratske predsjedničke izbore, kao i o reformskim zakonima među kojima su i zakoni o obavještajnim službama.

Sagovornici nisu razgovarali o prijevremenim parlamentarnim izborima, a nije bio prihvaćen ni zahtjev VMRO-DPMNE da se na osnovu njihovog predloga bira državni javni tužilac.

“Obezbijedićemo da izbori budu kristalno čisti što je veoma važno sa aspekta državnog interesa“, izjavio je makedonski premijer Zaev, ističući da je ubijeđen da će tokom predizbornog perioda, izborne kampanje, kao i tokom samog izbornog procesa svi čionioci djelovati u smjeru koji bi dao Evropskoj uniji argument o slabostima uoči dobijanja datuma o pregovori sa Evropskom unijom u junu ove godine.

Prema riječima Mickoskog, susret je bio koristan kako bi se relaksirali politički okolnosti o kreiranju kredibilnog izbornog procesa i predsjedničke trke, kao i o neophodnoj reformskoj agendi kako bi država dobila datum za pregovore sa Evropskom unijom.

“Mnogo toga zavisi od Vlade, jer ona organizuje izbore“, istakao je Mickoski.

Mickoski je istakao da je tokom susreta sa premijerom Sjeverne Makedonije iznio zabilješke u smjeru obezbjeđivanja kredibilnih predsjedničkih izbora i da je posebno stavio naglasak na izborna mjesta za koje njegova stranka ima dokaze o nepravilnostima tokom referendumskog izjašnjenja.

Tokom susreta Zaeva i Mickoskog dogovoreno je da radne grupe vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i opozicione VMRO-DPMNE rade na izradi predloga zakona o javnom tužilaštvu koji predviđa integrisanje Specijalnog tužilaštva u Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije.

“Naš stav je jasan. Specijalno tužilaštvo treba da se integriše sa sistemom javnog tužilaštva Republike Sjeverne Makedonije“, istakao je Zaev.

Sa druge strane Mickoski je rekao da je specijalno tužilaštvo izgubilo profesionalni kredabilitet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.