Mladen Mikijelj

Zabrinjava najava da će u narednom periodu doći do razdvajanja inspekcija

0

Bez umrežavanja i saradnje inspekcija ne može se vršiti kvalitetan nadzor, kazao je glavni inspektor rada i koordinator tržišne inspekcije u Upravi za inspekcijske poslove (UIP) Srđan Simović. On je, gostujući u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG, kazao da inspektore zabrinjava najava da će u narednom periodu doći do razdvajanja inspekcija, jer im njihova uvezanost svih olakšava trenutni sistem rada.

Simović je to kazao komentarišući najavu da se ukine Uprava za inspekcijske poslove i da se inspektori vrate u ministarstva.

Naglašava da ljetnju turističku sezonu dočekuje 26 inspektora na teritoriji cijele Crne Gore. Iako smatra da bi taj broj trebalo biti veći, naglašava da i sa trenutnim brojem inspekcija radi maksimalno.

„Kad se oduzmu oni koji su na godišnjem odmoru ili oni koji su opravdano odsutni zbog bolovanja, stvara se slika da je situacija na terenu takva da od 17 do 20 inspektora funkcioniše na teritoriji cijele Crne Gore“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, u fokusu nadzora je sve ono što predstavlja turističku ponudu, a to su hoteli, restorani, kafići, brodovi, turističke agencije i slično.

Za vrijeme praznika bilo je dosta posla

Za vrijeme Praznika rada, 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi, četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju.

Tokom ova dva praznična dana inspekcija rada je izvršila 53 inspekcijska nadzora na teritoriji cijele Crne Gore.

Najviše nepravilnosti konstatovano je u primorskim opštinama.

Simović ukazuje da su neprijavljeni radnici česta nepravilnost koju Inspekcija kontroliše, ali ne u onoj mjeri u kojoj je to bilo prethodnih godina.

„Zaista smo po tom pitanju rigorozni. To je apsolutno prioritet u radu. Gledamo da pokrijemo cijelu teritoriju države, a često i rotiramo inspektore iz jedne u drugu opštinu, i to je dalo značajne rezultate. Ne srećemo se često sa ovim vidom prekršaja ali pratimo ga konstantno. Češće su kontrole u sektoru građevine, ugostiteljstva…. Kad je u pitanju rad stranaca, čini se da poslodavci ne mogu da obezbijede dozvolu za boravak ili rad, pa tu dolazi najčešče do ovog vida prekršaja“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.