Za tri mjeseca potrošeno 25 miliona evra

0
U prvom kvartalu ove godine potrošeno je 25 miliona eura iz kapitalnog budžeta, kazala je direktorica Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija (MF) Jelena Jovetić i dodala da je to dva puta više nego u prošloj godini.

Istakla je da su u kapitalni budžet, koji iznosi 240 miliona, uvrštena 332 projekta, a intencija je da Vlada prati realizaciju svakog projekta.

– U prvom kvartalu tekuće godine izvršena je realizacija i utrošeno je 25 miliona od kapitalnog budžeta, što čini negdje od preko 10 odsto ukupne realizacije kapitalnog budžeta – izjavila je Jovetić na sjednici Odbora za ekonomiju.

Prema njenim riječima, veoma je važno da se istovremeno vrši realizacija kapitalnog budžeta iz kreditnih sredstava i donacija.

– Ono što je važno jeste da je dinamika izvršenja kapitalnog budžeta u prvom kvartalu znatno bolja nego što je bila realizacija u prošloj godini intenzivnim aktivnostima uprava koje vrše realizaciju kapitalnog projekta, tako da je ukupna potrošnja bila 2,5 puta veća nego prethodne godine, gdje je u prvom kvartalu potrošeno 10,7 miliona, odnosno pet odsto kapitalnog budžeta – saopštila je Jovetić.

Ona je kazala da Uprava za saobraćaj vrši realizaciju planiranih aktivnosti koje se odnose na realizaciju putnih pravaca, ali i realizaciju najznačajnijeg kapitalnog projekta, a to je auto-put.

– Vlada je usvojila novu odluku o kapitalnom budžetu, u cilju pripreme za kapitalni budžet za 2025. godinu. Takođe, MF priprema izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti – navela je Jovetić.

Dejan Đurović (DF) je kazao da ne može u potpunosti biti zadovoljan dinamikom izvršenja kapitalnog budžeta u prvom kvartalu i da očekuje da će odgovorni za njegovu realizaciju ubrzati rad. On je dodao da vjeruje da je kapitalni budžet dobro planiran i da ne postoje problemi u njegovoj realizaciji.

Razlika u izvještajima

Mugošu je interesovalo zašto se razlikuju brojke o realizaciji kapitalnog budžeta u izvještaju Uprave i Parlamentarne budžetske kancelarije.

Pomoćnica direktora Uprave za kapitalne projekte Marija Dedić je objasnila da ukupna masa novca ostaje ista, ali da se u realnom vremenu pare preraspodjeljuju.

Boris Mugoša (SD) je iskazao nezadovoljstvo izvještajem, kao i velikim brojem projekata, jer „opet smo se rasplinuli i nećemo moći da ih realizujemo“, dok je Mihailo Anđušić (DPS) naveo da u izvještaju MF-a nema suštinskih podataka o onome što nas najviše zanima, a to su faze realizacije projekata, stepen realizacije, koliko je tačno utrošeno do jučerašnjeg dana… Njegov partijski kolega Nikola Milović smatra da pompezno njavljeni kapitalni budžet ne može imati uticaj na razvoj Crne Gore.

Predsjednik Odbora Mirsad Nurković (BS) je rekao je da nijesu ohrabrujući podaci o realizaciji kapitalnog budžeta u prvom kvartalu, dok je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao predstavnik Zajednice opština, rekao da se pare iz kapitalnog budžeta ne raspoređuju transparentno.

I predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je kazao da transparentnost raspodjele novca, kao i veća pažnja o projektima na sjeveru zemlje, treba da budu prioritet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.