Za proteste “Žutih prsluka” spremni vojska i policija

0

Pristalice pokreta “Žuti prsluci” pozivaju na proteste, dok se država i predsjednik Emanuel Makron pripremaju za suzbijanje nasilnih protesta nakon prošlonedjeljnih nemira.

Vlasti su zabranile proteste na pariškom Champs-Elyseesu i okolini, poprištu nasilja i pljački prošle sedmice, kao i u ključnim gradskim područjima Tuluza, Marseja i Nice.

Vlada, koja je rekla da će ovaj vikend biti odlučujući, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

Ministri su pojačali retoriku.

Vojska je pozvana da čuva Vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a opozicija je tu mjeru osudila kao opasnu.

Subota je 19. vikend protesta žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, no u više navrata je prerastao u sukobe sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Francuski general Bruno Le Rej izjavio je u petak kako su vojnici mobilisani te da će djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti i vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.