Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

0

Kako je pojasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra 2020. godine definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

“Vlada je 11. septembra ove godine imenovala projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima „1000 plus“, četvrta faza. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu”, kazao je Čanović.

On podsjeća da javni poziv za investitore, fizička i pravna lica ponuđače stanova traje od 28. avgusta do 18. septembra, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme do završetka realizacije projekta „1000 plus“.

“Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz projekat „1000 plus“. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, istakao je Čanović.

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kazao je on, da će se javni poziv za građane raspisati do kraja oktobra.

“Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, asve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva”, kazao je Čanović.

Podsjetimo, u projektu „1000 plus“ mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kada je riječ o dugoročnim hipotekamim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih obasupružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

“U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti”, kazao je Čanović.

Projekat „1000 plus“, kako je naglasio, predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.