Za javne nabavke lani pola milijarde evra

0

Ukupna vrijednost nabavki u Crnoj Gori za prošlu godinu iznosila je 753,72 miliona evra, od čega 506,95 miliona evra čine javne nabavke a ostatak nabavke električne energije i uglja.

To pokazuju podaci Izvještaja o javnim nabavkama za 2022. godinu koji je Vlada prošle nedjelje usvojila na sjednici. Prema izvještaju, naručioci su u toku prošle godine zaključili 6.819 ugovora o javnoj nabavci i to za robe 261 miliona, usluge 97 miliona i radove 148 miliona evra.

Nabavke su u bruto domaćem proizvodu (BDP) u Crnoj Gori za prošlu godinu učestvovale sa 13 odsto, što je gotovo dva puta više nego 2021. godine, kada su učestvovale sa 6,76 odsto.

“U sistemu javnih nabavki dominiraju domaći ponuđači sa 91,06 odsto”, ističe se u izvještaju, kao i da je učešće inostranih ponuđača 8,94 odsto.

Kada je u pitanju najvredniji ugovor o nabavci za prošlu godinu od 14,37 miliona eura, njega su sklopile apoteke “Montefarm” i firma “Glosarij” koja trguje farmaceutskim proizvodima.

Od državnih resora, ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane dala su najviše novca za javne nabavke i to 6,73 miliona, odnosno 5,87 miliona evra a najmanje ministarstvo zdravlja, ljudskih i manjinskih prava i evropskih poslova. Među opštinama najviše novca za javne nabavke izdvojio je Nikšić – 10,48 miliona evra, nakon kojeg slijede Glavni grad sa malo više od 7,5 miliona i Prijestonica sa 5,51 milionom evra, dok su najmanje izdvojili Berane i Zeta, to jest 132 i 193 hiljade evra.

Prosječan broj ponuda po postupku javne nabavke iznosio je 3,5 i veći je nego godinu prije toga, kada je bio 3,27.

Najviše postupaka sprovedeno je putem otvorenog postupka, 73,26 odsto, koji važi za najtransparentniji i kojim se ostvaruje najveći nivo konkurencije. Postupci sprovedeni pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje iznose 11,14 odsto, ograničenog postupka 0,40 odsto i jednostavnih nabavki koje su sprovedene kroz sistem, 15,20 odsto.

U izvještaju se navodi i da u toku prošle godine, Direktoratu za politiku javnih nabavki “nije dostavljena nijedna prijava o postojanju mogućih koruptivnih radnji niti postojanja potencijalnog sukoba interesa”. Plan javnih nabavki između ostalih nisu objavili, Uprava policije, Uprava za igre na sreću i Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.