Winamp lansirao novu verziju nakon 4 godine – stigla podrška za Windows 11

0

Nekada najpopularniji muzički plejer je nakon 4 godine pauze lansirao novu verziju svog programa i doneo podršku za Windows 11, poboljšanu reprodukciju audio strimova i podršku za VP8.

Ako je MP3 format sinonim za muziku, Winamp je za mnoge bio (i ostao) sinonim za muzički plejer. Legendarna rečenica „Winamp, it Really Whips The Llama’s Ass!“ je ostala urezana u sećanju generacija koje su stasavale uz Windows 95, 98 i XP računare (Windows Me želimo da zaboravimo). Ipak, nekada najpopularniji muzički plejer je vremenom dobio ozbiljnu konkurenciju, puštanje muzike za MP3 plejera i telefona je postalo sve zastupljenije, a ni rastuća industrija muzičkog striminga mu nije pomogla.
AOL je 2014. godine prodao Winamp belgijskoj kompaniji Radionomy, a obećanje da ćemo dobiti Winamp 6 se nikada nije obistinilo, iako se najavljivao za 2019. godinu.

Sada, četiri godine nakon poslednjeg ažuriranja, Winamp je lansirao novu verziju 5.9 RC1 Build 9999 sa podrškom za Windows 11, poboljšanu reprodukciju audio strimova, kao i podršku za VP8.

Kako navodi developer, ovo je kulminacija četiri godine rada od izdanja 5.8 – dva razvojna tima i period pauze izazvanog pandemijom. Krajnjem korisniku možda neće izgledati kao da postoji gomila promena, ali najveći i najteži deo je zapravo bila migracija celog projekta sa VS2008 na VS2019 i uspešna izgradnja.

Iako je već obavljeno ospežno interno testiranje, ovo je još uvek označeno kao Release Candidate build, a sve funkcije je potrebno dalje testirati. „Temelji su sada postavljeni i sada možemo više da se koncentrišemo na karakteristike – bilo da popravljamo / zamenjujemo stare ili dodajemo nove“, kaže developer.

(Smartlife)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.