Vulin: Rusija i Kina nas ne uslovljavaju ni sa čim

0

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ni sa čim, pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

– Ako je prihvatljivo da projekte koje finansira EU izvode kineske kompanije u zemljama članicama EU, zašto onda to ne smije da se dešava u zemljama kandidatima za članstvo u EU? Hrvatska može da pravi evropskim parama most koji grade Kinezi, a Srbija ne smije da gradi sa Kinezima auto put koji sama finansira – kazao je Vulin, povodom izjave predsjednika Odbora za evropska pitanja njemačkog Bundestaga, Guntera Krihbauma da „ne ide da kandidat za pristupanje posmatra EU i Rusiju kao ravnopravne partnere“.

– Ako je poslanik Krihbaum zabrinut zbog kineskog i ruskog uticaja neka to najprije riješi u svojoj zemlji koja ima rekordnu trgovinsku razmenu sa Kinom, a sa Rusijom završava ”Sjeverni tok” najveći energetski projekat u Evropi – naveo je Vulin u izjavi za javnost.

Ministar odbrane je istakao da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ničim pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

– Nema malignog ruskog ili kineskog uticaja u Srbiji, nema opasnosti da nam te velesile otmu deo teritorije, zabrane korišćenje tehnologije, povuku investicije – istakao je Vulin.

– Krihbaum bi morao da bude oprezan kada Srbima zabranjuje ono što Njemcima dozvoljava, jer to nas vraća u Njemačku prije Drugog svjetskog rata i tada vrlo popularnu teoriju viših i nižih rasa – Arijevcima je dozvoljeno sve, a ostalima nije dozvoljno ništa osim da budu ekonomsko i političko roblje. Ako EU hoće da opstane i bude skup vrijednosti kome teže i zemlje van nje, neka se čuva teorije i prakse arijevskih gospodara i njima potčinjenog svijeta. U skup vrijednosti koje treba da čine EU ne bi smjele da spadaju bahatost i licemerje – izjavio je ministar Vulin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.