Vulin: O’Brajan svojim tvrdnjama da Srbija šalje svoje oružje ukrajinskim snagama pokušava da posvađa Srbiju i Rusiju

0

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin odbacio je tvrdnje pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O’Brajana da Srbija svoje oružje šalje ukrajinskim snagama ocenivši da američki zvaničnik takvim navodima pokušava da posvađa Srbiju i Rusiju.

„Ukoliko se bilo šta od srpskog oružja nađe na bojištu to je kršenje svake međunarodne procedure kojom se garantuje da će oružje završiti tamo gde je ugovorom predviđeno, a ni jednim ugovorom nije predviđena Ukrajina“, rekao je Vulin ističući da Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini i da pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan to zna, te da zato njegov pakosni pokušaj svađanja Srbije sa Rusijom ne može da uspije.

„Srbija je da bi spriječila zloupotrebe uvela i obavezu kupca da garantuje da bez saglasnosti Srbije neće biti ustupanja ili preprodaje oružja trećim stranama. Srbija je izabrala da vodi samostalnu politiku i politiku vojne neutralnosti i O’Brajan nema prava da tumači šta smo mi izabrali, a posebno ne da govori u ime Srbije. Ima na Balkanu dovoljno zemalja koje mu to dopuštaju, Srbija nije jedna od njih“, rekao je Vulin.

O’Brajan je u jučerašnjoj izjavi za Tanjug rekao da je „podrška Ukrajini od vitalnog značaja“, te da se ta zemlja „zalaže za osnovni princip teritorijalnog integriteta“.

„Znam da predsjednik Vučić govori o ovom principu. Ne slažemo se oko nekih njegovih primjena, ali u ovom kontekstu ono što Srbija čini stavljajući svoje oružje na raspolaganje pomaže Ukrajini da se izbori za osnovni princip međunarodnog prava i mi to pozdravljamo“, rekao je O’Brajan.

Vulin je O’Brajana podsjetio na dvostruke aršine koje SAD primenjuju kada je u pitanju princip teritorijalnog integriteta:

„Značenje principa teritorijalnog integriteta je da su granice nepovrjedive. To važi za sve zemlje ili ne važi ni za jednu. Priznanjem tzv. Kosova SAD i ostale zemlje koje su agresijom na Srbiju ubile međunarodno pravo pokrenule su procese koji su nezaustavljivi i za koje niko ne može reći gdje će se iskazati“.

„Naoružavati tzv. Vojsku Kosova i govoriti o miru je kao pustiti zmiju u kolevku i pričati o ekologiji, baš kao što se ne može pozivati na Dejton a prijetiti ukidanjem RS ili glasati za rezoluciju o Srebrenici i tvrditi da nije usmjerena protiv Srba“, dodao je Vulin.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.