Vulin o palim vojnicima iz Velikog rata: Žrtve spskog naroda zaslužuju najviši pijetet

Vulin o palim vojnicima iz Velikog rata: Žrtve spskog naroda zaslužuju najviši pijetet

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Vojska Srbije jedna od najvažnijih nacionalnih institucija, čuvar nacionalnih vrijednosti i čuvar nacionalnog sjećanja.

– Upravo zato, tek 100 godina kasnije, Vojska Srbije je smogla snage da bar dio naših strašnih i ogromnih žrtava iz Prvog svetskog rata popiše i na taj način napravi i podigne najveći spomenik svim našim poginulim i svim našim postradalim – istakao je Vulin nakon svečane promocije projekta „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svjetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije.

Prema njegovim riječima, 100 godina je izgledalo kao da smo nezahvalni, kao da smo zaboravili, kao da smo zbog politike, zbog tuđih ideologija, zbog tuđe vrijednosti, zaboravili one koji su nas stvorili, koji su nas odbranili.

– Hoću da zahvalim vrhovnom komandantu Vojske Srbije zato što je 2013. godine, kao ministar odbrane, pokrenuo ovu inicijativu i što nam je omogućio, da se, evo sada konačno, na ovaj način odužimo svim našim slavnim i pobijenim precima. Narod koji se usudi da zaboravi milion svojih žrtava, narod koji ne učini napor da popiše sve one koji su pobijeni, nije narod koji može da se nada pamćenju i nije narod koji može da se nada da će ga jednog dana njegovi potomci pominjati po dobrom, pominjati po onom velikom i vrijednom što ste u svom životu učinili – naglasio je Vulin.

Danas, kako je istakao ministar odbrane, bar simbolično smo se odužili pobijenim, danas smo rekli da nikada nećemo dozvoliti reviziju istorije.

– Danas smo rekli da srpski narod pamti, da je ponosan i da hoće da kaže jednu veliku i važnu stvar 100 godina nakon Prvog svjetskog rata – nisu sve žrtve iste. Ne mogu biti iste žrtve onih koji su ubijali na Mačkovom kamenu i onih koji su Mačkov kamen branili, ne mogu biti žrtve iste onih koji su u prepunim šabačkim i crkvama u Mačvi i Podrinju palili žene i djecu i oni koji su spaljivani – kazao je Vulin.

Mi smo danas rekli, naveo je on, da se zna ko je žrtva, a ko je agresor i da 100 godina kasnije, jednostavno, nije prošlo dovoljno vremena da bismo zaboravili ko je rat započeo, ko je rat vodio, da pretekne i da se odbrani.

– Nisu svi isti, nisu sve žrtve iste, a žrtve srpskog naroda zaslužuju najviši pijetet. Ako mi Srbi ne budemo pamtili, ko će onda pamtiti? – zaključio je ministar Vulin.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *