Vulin o crnogorskoj rezoluciji o Jasenovcu i reakciji Hrvatske: Da se Srbija pitala o rezoluciji, reklo bi se da je genocid u Jasenovcu omogućila NDH, a da su zločine počinile hrvatske ustaše

0

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin prokomentarisao je usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mathauzenu u crnogorskom parlamentu, rekavši da Srbija nije ni tražila, ni predložila Crnoj Gori da je usvoji.

„Da jeste, u tekstu rezolucije bi se reklo da je genocid u Jasenovcu svojom politikom i zakonima omogućila Nezavisna država Hrvatska, a da su fizičke likvidacije na 57 opisanih načina počinile regularne snage NDH, hrvatske ustaše. I da je Srbija tražila ili savjetovala donošenje rezolucije o Jasenovcu, ne bi se pominjao Dahau i Mathauzen, iako su i tamo u hiljadama stradali Srbi, već bi se nabrajali drugi zločini hrvatskih ustaša i ne bi se zaobišlo Jadovno, Srem, Staro sajmište, Topovske šupe, naglasilo bi se i da je kompleks logora Jasenovac formiran odlukama legalnih i legitimnih organa NDH i da bi se klanja nastavila i poslije 22. aprila 1944. godine da se jasenovački mučenici nisu sami oslobodili“ – kazo je Vulin.

Dodao je i da se Srbija pitala, posebno bi se zahtijevalo da se hrvatska država i hrvatski narod prvi put nakon 80 godina izjasne koji im je stav o NDH i o Jasenovcu i pitali bi ih da li osjećaju krivicu i kajanje i da li misle da potomci poklanih jasenovačkih mučenika zaslužuju da od njih zatraže oprost potomci hrvatskih ustaša i političkih naslednika NDH.

„Jasno je da je hrvatska reakcija na donijetu rezoluciju u kojoj se Hrvati svrstavaju u žrtve, a ni jednim slovom se ne pominju hrvatske ustaše i hrvatska država, reakcija nečiste savjesti i istorijskih kompleksa. Ali, šta bi se drugo i moglo očekivati od vlade koja je formirana uz uslov da Srbi ne smiju ni da je podrže, ni da je čine. Za razliku od vremena Vlada Nezavisne države Hrvatske, u zabranama nisu pominjali pse, samo Srbe, ipak su napredovali“, poručio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.