Vulin: Nisu problem kadeti, problem je što Srbi podsjećaju da su hrvatske ustaše počinile genocid

0

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije i bivši ministar rada, u čije vrijeme je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio odluku da Srbija i Srpska zajedno obilježavaju istorijske godišnjice, odgovorio je bosanskohercegovačkim političarima, uključujući i Željka Komšića, koji su iznijeli niz laži i uvreda na račun Srba samo zato što su pitomci Vojne akademije u Beogradu odali poštu pobijenom srpskom narodu na Mrakovici.

„Pripadnici vojne i policijske akademije u okviru svojih redovnih školskih aktivnosti učestvuju u obilježavanju važnih datuma iz srpske istorije. U svojim uniformama odaju poštu slavnim precima na spomenicima u Kumanovu, Bregalnici i Kajmakčalanu (Sjeverna Makedonija), sjenama pradjedova sahranjenih na ostrvu Vido i Zejtinliku (Grčka), od nacista pobijenim logorašima u Mauthauzenu (Austrija), streljanim srpskim taocima i zarobljenicima u logoru Arad i junacima bitke u Dobrudži (Rumunija), hiljadama pobijenih srpskih zarobljenika na groblju u Jindrihovici, sjeni Srbina koji nije manji od Obilića, Gavrilu Principu u zatvoru u Terezinu (Češka)“, rekao je Vulin, pa nastavio:

„A, od kako su Srbija i Republika Srpska 2015. godine počeli da zajedno obilježavaju datume iz zajedničke prošlosti i na Mrakovici i Donjoj Gradini, uniforme kadeta vojske i policije nikada nisu nikome smetale, obično su izazivale simpatije, a Srbima su djeca u uniformama bila i jesu na ponos. Uniforme kadeta su smetale Hrvatskoj kada su kadeti pošli u Jasenovac i sada Željku Komšiću kada su obilježavali dan bitke protiv ustaša na Mrakovici“, izjavio je Vulin.

Prema njegovim riječima, „nisu problem kadeti“.

„Problem je što Srbi podsjećaju da su hrvatske ustaše počinile genocid za koji ni hrvatska država, ni hrvatski narod nikada nisu zatražili oproštaj. Jedino ne razumijem kakve veze bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić ima sa Hrvatima. Za ustaše mi je jasno“, poručio je Vulin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.