Vulin: Epidemija ne smanjuje borbenu moć naše vojske

0

Sve bezbjednosne strukture u Srbiji su spremne i djeluju. Naša vojska nije umanjila svoju borbenu gotovost i spremna je da djeluje na bilo kojoj tački naše teritorije, kao što je spremna da zaštiti Srbe bez obzira na to gdje žive. Sami čuvamo svoje nebo i svaki dio naše teritorije. Pokušaj ilegalnog građenja mosta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici uznemirio je Srbe, a mi budno pratimo.

Ovako, u intervjuu za “Novosti”, bezbjednosne izazove skenira ministar odbrane Aleksandar Vulin, čiji je resor takođe angažovan u suzbijanju opasnog virusa koji je počeo da odnosi živote i u našoj zemlji.

* Ima li prijetnje iz drugog plana dok je fokus na borbi protiv virusa? Evo, sami ste spomenuli Kosovo, a pojavila se informacija da se Priština sprema da pošalje oružane snage na sjever, pod izgovorom sprječavanja epidemije. Kakav će biti naš odgovor ukoliko uđu u četiri srpske opštine?

– Kfor ima dužnost da čuva mir na KiM. Ne može biti raspoređivanja bilo koga na sjeveru Kim bez dozvole Kfor. Mi smo u komunikaciji i imamo uvjeravanja da će Kfor učiniti sve da sačuva mir i bezbjednost. Vojska Srbije sluša svog vrhovnog komandanta, a on je jasno rekao – nikada više se neće ponoviti martovski pogrom, Jasenovac i “Oluja”.

* Poštuje li se odluka o zatvaranju granica i da li je bilo pokušaja ilegalnog prelaska? Imamo li dovoljno ljudstva da spriječimo to?

– Sve odluke vrhovnog komandanta Vojske Srbije se poštuju i dosledno sprovode. Bilo je pokušaja nekoliko grupa migranata da ilegalno uđu u našu zemlju, ali su u tome spriječeni.

* Šta su konkretna zaduženja oružanih snaga tokom pandemije, osim čuvanja bolnica i granica? Gdje su još angažovani?

– Vojska čuva javne objekte, raspoređena je na svim graničnim prelazima sa policijom, pomaže u održavanju reda, obezbjeđuje migrantske kampove i privremene karantine. I nijednog časa ne prestaje da brine o zaštiti naše zemlje od svih vojnih i nevojnih prijetnji. Ako državi zatreba na bilo kom drugom zadatku, vojska je tu. U ovim teškim vremenima se najbolje vidi koliko je važno imati mnogobrojnu, dobro obučenu, opremljenu i organizovanu vojsku. Svako ulaganje u vojsku se isplati, a kada prođe kriza treba pojačati napore na obučavanju što većeg broja građana za postupanje u kriznim situacijama. Mnogo lakše bi nam svima bilo da nismo slušajući strance, toliko umanjili rezervu i obuku, ukinuli predvojničku nastavu u školama.

* Bilo je kritika i primjedaba na račun toga što vojnici na ulicama drže prst na obaraču, ali i na to što nose maske, koje su deficitarne, na otvorenom. Kako odgovarate na to?

– Vojska se nikada ne angažuje bez nošenja naoružanja i pripadajuće opreme. Vojska ima pravila svog angažovanja i ona se dosledno sprovode. U vanrednom stanju vojska nosi oružje i tako je svuda u svijetu. Nemamo razlog da se nikome pravdamo što čuvamo svoju zemlju i ljude. Vojnici nose zaštitnu opremu, dok patroliraju ulaze i izlaze u zatvorene prostore, zašto bi stalno stavljali ili skidali maske? Samo Đilas može da bude toliko pakostan i zloban da napada svoju vojsku dok čuva Srbiju. Nikada ne bih pustio vojnike da idu na zadatak, a da ih maksimalno ne zaštitim.

* Kakvi su izvještaji iz Raške oblasti? Mogu li se očekivati provokacije, jer su se čelnici Ugljaninove stranke otvoreno suprotstavljali ideji da vojska bude na ulicama Novog Pazara?

– Ne postoji nijedan Bošnjak koji bi za snove Ugljanina o ratu i sukobu u Raškoj oblasti dao život svog djeteta. Niko ne živi i ne umire da bi slušao takve budale. U subotu sam bio u Sjenici da vidim kako vojska sprovodi naređenje o čuvanju tamošnjeg migrantskog centra. Vojska Srbije je vojska svih njenih građana, čuva mir i bezbjednost za svakog u Srbiji i to narod zna. Ne vjerujem da postoji Bošnjak koji Vojsku Srbije doživljava kao stranu. Kada padne snijeg u Sjenici, niko vojne inženjerce koji probijaju puteve do zavejanih ljudi i sela ne kune i ne protjeruje.

* Kina nam je izašla u susret i poslala veliku pomoć. Kako će se to preslikati na buduće odnose dvije države, koji su sve bliži?

– Predsjednik Vučić je sklopio lično prijateljstvo sa predsednikom Si Đinpingom, a odnosi dveju države nikada nisu bili na višem nivou. I tokom krize u Vuhanu, ministarstva odbrane Kine i Srbije su bila u komunikaciji. Pomoć od Kine traži cio svet, Kina je izabrala da Srbiji pomogne više i brže nego i mnogo značajnijim partnerima, na tome smo zahvalni i to nikada nećemo zaboraviti. Srbija takvo dobro nikada ne zaboravlja. Kada budemo donosili političke odluke o putu i orijentaciji naše zemlje, donosićemo ih sjećajući se kako se ko odnosio prema Srbiji u najtežim trenucima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.