Vulin: Ako fašizam prijeti samo Srbima, EU ga toleriše!

1

Evropska unija mora da radi na svom kredibilitetu. Ne znam šta misli Miroslav Lajčak, ali ću ga podsjetiti na to da Briselski sporazum nije sproveden, a za njega je garantovala EU. Ako hoće da ima presudni uticaj na proces pregovaranja sa Prištinom, EU najprije mora da obezbijedi sprovođenje sporazuma koji je sama potpisala. Nisu ovo pregovori koji sada počinju, promenom pregovarača nisu nestale obaveze iz prethodnih sporazuma. Srbija drži do svoje riječi i nadam se da će se tako ponašati i EU. Ali će o postizanju sporazuma ipak odlučiti Srbija.

Ovako ministar odbrane i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin vidi upadljivu rešenost izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine da se sporazum postigne u narednim mjesecima.

* Koliko je realno da se u ovim uslovima izborimo za podjelu Pokrajine, za koju su, navodno, zainteresovani Amerikanci, uprkos snažnom protivljenju Nemačke?

– Velike sile su protiv razgraničenja i uglavnom protiv svega onoga što bi pomoglo Srbiji. Oni hoće suvereno i nedjeljivo Kosovo koje će priznati Srbija. To su skoro i uspjeli da postignu kada je Međunarodni sud pravde na pitanje Vuka Jeremića doneo presudu da je otcepljenje Kosova legitimno.

Predsjednik Vučić je uspio da proces priznavanja preokrene i da ojača poziciju Srbije. Zato Šiptari bježe od pregovora. Prije Vučića su tražili od EU da Srbe dovede da pregovaraju, a sada traže da Vučić ne učestvuje u pregovorima. Trenutno je veoma teško, a biće još teže.

* Učestalo je pominjanje miješanja kadrovskih karata u Nemanjinoj 11. Očekujete li da ćete ostati na mjestu ministra odbrane i u novoj vladi?

Očekujem da pobijedi politika vojne neutralnosti, socijalne pravde i zaštite Srba, gde god da žive. Sve ostalo je gotovo nevažno.

* Kakva je bezbjednosna situacija u Pokrajini? Da li su učestali napadi na Srbe i njihova domaćinstva najava organizovanije akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda?

– Šiptari su trenutno zaokupljeni unutrašnjim sukobima, ali nema sukoba među njima kada je u pitanju odnos prema Srbima. Uradiće sve da dobiju zemlju, ali bez Srba koji na njoj žive. Pažljivo pratimo sve što se dešava na KiM, pratili smo i kada su Šiptari usred epidemije pokušali da pređu Ibar i upadnu u Sjevernu Mitrovicu. Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je bio jasan – nikada više se neće ponoviti Jasenovac, “Oluja”, martovski progon.

* Brisel i dalje ćuti, iako njegova predsjedavajuća članica legalizuje ustaški poklič “Za dom spremni”. Kako to tumačite?

– Dok je ustaštvo usmjereno samo prema Srbima, neće ni biti reakcije. Kao što postoje različiti kriterijumi za različite zemlje koje hoće da postanu članice EU, tako postoje i različiti kriterijumi za osudu fašizma. Ako fašizam prijeti bilo kome osim Srbima, biće efikasno obuzdan i kažnjen, a ako prijeti Srbima, biće prećutan i tolerisan.

* Da li je Vučić u pravu kada kaže da bi se svi ujedinili protiv SNS ako bi imali makar i glas više od njih? Otkud tolika sumnjičavost, pre svega prema Palmi i Dačiću?

– Sve liste koje izlaze na izbore izlaze da bi srušile Vučića. Taj cilj je zajednički svima, razlikuju se u nijansama, ali veliki cilj je isti, srušiti Vučića. Često čujemo od predsjtavnika opozicije da nikada neće sarađivati sa SNS i Vučićem, ali nikada nismo čuli da neće sarađivati sa SPS. Ne govorim u Vučićevo ime i ne mogu da znam da li je prema nekom sumnjičav ili nije, ali samo ću vas podsjetiti na to da je SPS 2008. potpisao da je Vučić gradonačelnik Beograda, a onda formirao većinu sa DS. Takva praksa ne uliva povjerenje.

1 Comment
  1. Traktorist komentariše

    A budale

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.