Vuksanović Stanković pisala Markoviću: Građani su umorni, žele pristojno da žive

4

Otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima društva, postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima procesa evropskih integracija i stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora – svakako su teme koje zaslužuju razgovor ako je on zamišljen kao iskren i odgovoran, poručila je predsjednica Socijaldemokratske patije Draginja Vuksanović Stanković u odgovoru premijeru Dušku Markoviću.

On je prošle sedmice pozvao ciivlni sektor, opozicione partije i predstavnike akademske zajednice na razgovor o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i evropske perspektive države.

Dio opozicije je razgovor uslovio povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, neke partije su ispostavile svoje zahtjeve a za sada je javno spremnost za dijalog iskazao civilni sektor.

Predsjednica SDP-a navodi da su oni spremni na otvoren dijalog bez obzira na razlike, propuštene prilike i izgubljeno vrijeme: “Preduslov za otvoren i iskren dijalog je postojanje snažne političke volje, prije svega na strani vlasti, da se kroz razgovor dođe do kompromisa i što je moguće šireg konsenzusa oko značajnih otvorenih pitanja, koji podstiču nestabilnost i nepotrebno dijele građane”.

Vuksanović Stanković podsjeća da se SDP tri decenije zalaže za evropski sistem vrijednosti koji podrazumijeva suštinske društvene i političke reforme u cilju dostizanja konačnog evropskog cilja – članstva CG u EU. Na otpočinjenje sveobuhvatnog političkog dijaloga, na koji premijer poziva, SDP je zvao i sa svog posljednjeg kongresa, navodi se.

“Dijalog o najboljem modelu implementacije dogovorenog izbornog zakonodavstva, kao i onih zakona koji će poboljšati izborni ambijent, depolitizacija ključnih izbornih institucija i kadrovske promjene na njihovom čelu, kao i vraćanje pune slobode javnom servisu, ali i održavanje lokalnih i državnih izbora u jednom danu svakako su teme oko kojih želimo da otvorimo istinski dijalog.
Konsenzus o ovim pitanjima pokazao bi da Crna Gora ima odgovornu političku elitu,” piše u pismu koje je juče upućeno.

Vuksanović Stanković navodi da konsenzus u evropskom poimanju politike znači snagu i jedinstvo društva, koji su potrebni.

“Crnoj Gori i njenim građanima je dosta podjela, korupcije, privilegovanih tajkuna, neodgovornih političara. Svima nama treba zajedništvo, stabilnost, više pravde i otvorenog dijaloga. Građani su umorni od balkanskog manira politike, oni žele da pristojno žive od svoga rada”, dodaje se.

Vuksanović Stanković je izrazila očekivanje da će premijer deklarativni pristup zamijeniti stvarnim:” Svaki drugačiji pristup, koji ne podrazumijeva svijest o dosadašnjim greškama i jasnu riješenost da se društvo i ponašanje mijenjaju, potkrijepljenu konkretnim potezima, bilo bi golo gubljenje vremena za kojim nema potrebe”.

4 Comments
 1. Novak Adzic komentariše

  A evo je lutkica, juce Rasko, prekjuce Stanic, sjutra Vujovic…kako misle na narod ove sdp utvare. Da im je da dublje ulete u gazdinu g.zu, Pokidase se sto ne mogu da kalape kao im drugari iz sd, intelektualna elita.
  Dje je Novak Adzic dicni, skide mu blavor Stankovic ribu pa nas od ludorije o jadu zabavi.

 2. Komšija komentariše

  Mora da si Pipunov fan.

 3. Komsijin komsija komentariše

  Opaa vidji Komsa engleza pravoga kako se emancipovao, cak i engleski zbori “fan” a, bravo bravo, samo jos g.zu podmazi kao pravi montenegrin da lakse sklizne.

 4. Ljuta komentariše

  Da te briga za narod ne bi ste asali za diskriminatorski i neustavan narod…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.