Vuksanović Stanković: DPS-u je potrebna rekonstrukcija, oni produžavaju podjele u društvu

Vuksanović Stanković: DPS-u je potrebna rekonstrukcija, oni produžavaju podjele u društvu

Da smo iskorijenili korupciju, i da smo se izborili za bolji životni standard, Crna Gora bi bila jaka i članica EU. Njena nezavisnost ničim ne bi bila upitna. Ovako, usljed posljedica lošeg vladanja, Crna Gora je stalno u zoni nestabilnosti na referendumskim podjelama, kaže u intervjuu za Pobjedu Draginja Vuksanović-Stanković, predsjednica SDP-a i nositeljka izborne liste “Jaka Crna Gora”

Jedina žena na čelu jedne izborne liste, na parlamentarnim izborima, koji će se održati 30. avgusta, smatra da su Crnoj Gori sada potrebne promjene i da partija koju predvodi želi da ekonomska pitanja i životni standard naših građana bude na prvom mjestu.

Socijaldemokratska partija na parlamentarnim izborima 30. avgusta nastupa pod sloganom „Jaka Crna Gora“. Što to u stvari znači i kako ćete ubijediti crnogorske građane sa pravom glasa, da jaka Crna Gora, koja nam je svima potrebna, može biti realnost, ako baš njoj daju povjerenje?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Mi ne želimo u ovoj kampanji, niti imamo potrebe ubjeđivati građane ko je SDP. To građani znaju. Građani znaju da smo devedesetih bili protiv rata i zalagali se za nezavisnu, evropsku, građansku i multietničku Crnu Goru. SDP je partija državnog suvereniteta i kontinuniteta. Crna Gora mora da se kreće u pravcu daljeg jačanja svog suvereniteta i integriteta. I to građani znaju.

SDP je partija koja se godinama borila da Crna Gora bude država, da istina, pravda i bolji život svih građana budu okosnica svake ozbiljne i mudre politike. To, isto tako, građani znaju. SDP je partija koja je uvijek bila na pravom putu, a taj put je jaka Crna Gora kao dio Evropske unije.

Sada su Crnoj Gori potrebne promjene. SDP želi da ekonomska pitanja i životni standard naših građana bude na prvom mjestu. Interesi naših privrednika, pitanja poreske politike i dobrog ambijenta za biznis. Državni podsticaji mikro, malim i srednjim preduzećima, a ne samo tajkunima i stranim investitorima.

Prema tome, to što vi zovete ’ubjeđivanjem’ za nas je naprosto, iznošenje činjenica, i podsjećanje građana na te činjenice. Ništa više, i ništa manje nama ne treba od toga. Mi na ovim izborima samo tražimo priznanje i podršku građana za ono što smo radili i uradili, kao i za ono što jesmo i šta predstavljamo.

Kada ste predali listu najavili ste da bi sa SDP-om u vlasti, pregovori sa EU mogli biti završeni 2024. Je li moguće, i ako jeste sa kojim političkim partnerima, ostvariti ovaj veoma ambiciozni cilj?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Vi znate koja poglavlja su sporna i koja poglavlja u pregovorima su usporila naš put ka EU. To je vladavina prava i pitanja korupcije. Dakle, stvar je jednostavna, SDP u vlasti je garant jačanja pravne države, i odlučnog obračuna sa korupcijom. Onog trenutka kada korumpirani ministri odgovaraju pred zakonom za korupciju, onoga trenutka kada visoki DPS i SD funkcioneri odgovaraju za korupciju, onoga trenutka kada tajkuni odgovaraju za korupciju, naš put u Evropsku uniju biće otvoren.

Duboko sam uvjerena da to nije samo dobro za naš put ka EU, to je još bolje za naše građane jer će na djelu osjetiti da postoji jednakost pred zakonom i da nema onih koje partija može da zaštiti zbog kršenja zakona.

Što se tiče partnera, naši partneri su svi pošteni građani i političari, na jasnom evropskom i državotvornom kursu, koji hoće i mogu sa nama da istraju u borbi za jaču pravnu državu, i državu u kojoj korumpiranim političarima nije mjesto u Vladi ili Skupštini nego u zatvoru. Tako je u svim demokratskim i civilizovanim društvima.

Da li Vas atmosfera koja je stvarana pred ove izbore podsjeća na onu predreferendumsku 2006?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Pravo je pitanje, zašto i kako je moguće da mi još uvijek živimo u referendumskim podjelama? Odgovor na ovo pitanje jeste način vladavine DPS-a, koji održava, podržava i produžava ove podjele. Uistinu, i druga strana im to olakšava u značajnoj mjeri. Demokratski front je potpuno na pozicijama retrogradne politike iz devedesetih, što je duboko štetno za Crnu Goru. Ne manji problem je što pojedine opozicione strukture na takvu politiku ćute zbog nekakve „opozicione korektnosti”. Mi vjerujemo i radimo upravo suprotno.

Štetna DPS vlast ne može biti izgovor da se ne vidi retrogradnost nekoga ko se nudi kao alternativa, ko čak želi nametnuti svoju politiku za mjeru opozicionarstva. Dalje, referendumske podjele postoje zato što nijesmo uspjeli da napravimo jaku i bogatu Crnu Goru. Jačanje državnosti Crne Gore je siguran i brz put u EU i bolji životni standard građana. Da smo iskorijenili korupciju, i da smo se izborili za bolji životni standard, Crna Gora bi bila jaka i članica EU. Njena nezavisnost ničim ne bi bila upitna. Ovako, usljed posljedica lošeg vladanja, Crna Gora je stalno u zoni nestabilnosti na referendumskim podjelama.

DPS je prilično umoran, i vrijeme je da ne bude dominantna politička snaga. Njemu treba ozbiljna rekonstrukcija. I to je ono što građani moraju da odluče na izborima. Mi tražimo podršku svih iskrenih građana koji će podržavajući SDP podržati suverenu, ali drugačiju Crnu Goru od ove u kojoj danas živimo. Crnu Goru koja juri, a ne kasni za Evropskom unijom. Crnu Gora u kojoj vladaju pravo i pravda. Crnu Goru u kojoj vlada solidarnost, pristojnost, ljubav…

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević izjavio je da nije isključena mogućnost da Vaša partija, ukoliko bude “tas na vagi”, razgovara sa Demokratskom partijom socijalista oko moguće koalicije nakon izbora. Od čega će to zavisiti i kome SDP neće dati podršku nakon izbora?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Prvo, ako pažljivo odgledate cijeli intervju gospodina Konjevića, vidjećete da to nije rečeno na način na koji je to predstavljeno u novinskom tekstu. Drugo, mi smo odgovorni političari, i odgovorna partija. Potpuno je prirodno u demokratijama da se razgovara, a ne da jedni drugima budemo jedino i samo neprijatelji.

Treće, SDP će kao odlučujući faktor, kao i uvijek, da donese odluku koja je u interesu države i građana, a u interesu je države i građana da Crna Gora bude jaka i nezavisna, da brzo uđe u Evropsku uniju, da ojača domaću ekonomiju, i da vodi računa o svim onim građanima čiji je pristojan život ugrožen. Dakle, to Vam možemo garantovati.

Kakva će sama politička odluka biti, vidjećemo u zavisnosti od rasporeda snaga i ishoda izbora. SDP je jedina opoziciona partija koja je izašla samostalno na izbore i to upravo zato da bi građani imali čist izbor pred sobom i da bi znali na kojim programskim i političkim osnovama je zasnovana naša ponuda. To što smo jedini odlučili sami da izađemo dovoljno govori o ubijeđenosti da možemo ojačati Crnu Goru i o tome da nam u ovom momentu nikakve koalicije nijesu prioritet i da razmišljamo samo kako da naša poruka dođe do što većeg broja građana.

Obećali ste i prosječnu platu na kraju narednog mandata od 700 eura i da neće biti privilegovanih tajkuna koji ne plaćaju poreze. Je li to ostvarljivo ili je samo prazna populistička predizboma priča?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Ne znam zašto bi populizam bio ako tražimo da svi plaćaju poreze, da nema privilegovanih pojedinaca koji, za razliku od mikro, malih i srednjih preduzeća, ne plaćaju poreze. To je kriminal što se dozvoljava. Oni koji pošteno rade plaćaju poreze, a tajkuni mogu da potkradaju državu. Kada izračunate kolika je cijena korupcije i neplaćanja poreza, veoma je očigledno, da bi prelivanjem tih sredstava u državni budžet mnogo više novca bilo za građane, a manje u privatnim džepovima tajkuna. Hrvatska, Slovačka, Češka, Mađarska su u prethodne četiri godine povećali prosječne plate za preko 25 odsto.

Danas je minimalna zarada u Hrvatskoj 500 eura, a prosječna 900 eura. Ako oni to mogu zašto ne bi i Crna Gora jednom odgovornom i pravednom ekonomskom politikom. Dakle, ne samo da je moguće, nego je sasvim izvjesno da će građani sa SDP-om u vlasti 2024. godine imati prosječnu platu od 700 eura. To ćemo ostvariti smanjenjem poreskih dažbina poslodavcima, nultom tolerancijom na korupciju, i što ćemo primorati da svi, naročito tajkuni i njihove firme, plaćaju redovno porez.

Molim Vas, recite mi, da li je normalno da svaki mali privatnik koji ima relativno malu akumulaciju novca pošteno plaća porez, a da tajkunski biznismeni i njihove firme duguju milione poreza? Dakle, to nije normalno. E kada, naplatite svima porez pošteno, i kada ukinete korupciju, nema nikakve sumnje da će se taj novac preliti na način da prosječna plata bude 700 eura. Tu nema nikakve sumnje.

Related posts

9 Comments

 1. Roro

  Pa ćeš baš ti da ih prevaspitaš?Imaš jednoga doma,pa ni njega ne možeš.Muči tamo!Samo da vam je cenzus da pređete,sa Dpesom bi formirali vlast istu noć.Ali,nećete ga preći…

  14
  Reply
 2. Bar

  Kome je evo 5.godina u opisu posla da se bori protiv KD Korupcija, posebno ona u visokim krugovima.!!!!!

  11
  Reply
 3. [email protected]

  Mafijaska organizacija znana kao DPS bice ne “rekonstruisana”, vec izbrisana sa politicke scene zbog svih zlodela prema sopstvenom narodu! Nece trebati ni “plava torba” da se to desi vec za koji dan! Hvala Don Milu sto je napao iskonsku S.P.C.! Svice Zora do Slobode i Pobede — Vasilije “Ostroski”!

  9
  1
  Reply
 4. Kontra revolucija

  S sta ces jadna ti da menjas ?.
  Dosad ti je bilo fino , sad kad brod tone svi bi nesto da menjaju !.
  Pa imali ste 30 godina vremena da budete nesto ali niste hteli !.
  Sad kad gori pod guzicom se misevi javljaju sa nekim znanjem i idejama i.
  Proso voz za tebe i tvoje !!!.

  20
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *