Vuksanović: Ni Otomanska imperija nije jurišala na crkve kao DPS

0

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je, gostujući u Živoj istini, da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak. On smatra da je na djelu projekat asimilacije Srba i da ga sprovodi aktuelna vlast.

“U tom ambijentu se teško snalazimo. Diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao Muslimani, Albanci, Romi…”

Na pitanje da li je položaj Srba u Crnoj Gori nego što je bio u NDH, kako je to nedavno ocijenio srpski patrijarh Irinej, Vuksanović je odgovorio potvrdno. Nije, međutim, objasnio kako se broj Srba u Crnoj Gori utrostručio, u odnosu na popis iz 1991. uprkos navodnoj asimilaciji?

Na pitanje da li, kad se već upoređuje sa NDH, u današnjoj Crnoj Gori postoji neki koncentracioni logor za Srbe, poput Jasenovca, predsjednik SNS odgovara da je to banalizacija izjave srpskog patrijarha.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, da je položaj Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori teži nego pod osmanlijama, Vuksanović je ocijenio da je izjava na mjestu.

“Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve. Suština novog zakona je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce.”, kazao je Vuksanović.

Na podsjećanje na repertoar uvreda što ih je mitropolit SPC Amfilohije uputio Crnogorcima, Vuksanović nije imao konkretan odgovor. A, na pitanje šta se želi postići tako opasnim i neodgovornim izjavama, poput onih koje su izgovorili dvojica velikodostojnika SPC, te da li je cilj stvaranje predstave kako je država Crna Gora neprijatelj Srba, Momčilo Vuksanović kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima.

“Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta”, tvrdi Vuksanović.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.