Vukovićev 5. najzeleniji grad Evrope u kategoriji „urbanih zelenih površina“ više liči na apstraktnu umjetnost: Zlatički park kao savana kroz koju je prošao tajfun

0

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković pohvalio se na Twitteru da je Podgorica navodno 5. najzeleniji grad Evrope u kategoriji „urbane zelene površine“.

Ovo je navodno rezultat analize Evropske agencija za zaštitu životne sredine.

Na posteru koji je objavio navodi se da je uređeno 200.000 metara kvadratnih novih javnih zelenih površina, posađeno 10.000 komada drveća, izgrađeno 13 parkova, urađeno 11 mikro 020 lokacija, uređeno 13 kružnih tokova, posađeno 600.000 komada cvijeća, sa Skupštinama etažnih vlasnika uređeno zelenilo ispred 47 stambenih zgrada.

Ipak je realnost malo drugačija.

Više žuto nego zeleno

Ne mora se ići dalje od prigradskih podgoričkih naselja. Naime, ukoliko bi posjetili park šumu Zlatica, primijetili bi da ipak nije sve tako bajno i da podgorički parkovi, koji nisu „mini zelene površine“ a kojima se Vuković najviše posvećuje, ipak više izgledaju kao divlja afrička savana nego kao gradski park.

 

Pored nepokošenog parka, koji svakako predstavlja opasnost za građane koji koriste trim stazu, jer iz iste te trave, narodski rečeno „ko zna šta može da iskoči“, imamo i primjer gdje je samo drveće u parku u neprirodnom položaju, a vrlo malo fali da se obruši na trim stazu, potencijalno povređujući građane.

 

Čak i pored katastrofalnog stanja ovog gradskog parka, čak su i stadioni u njemu u stanju neupotrebljivosti.

 

Nema zaštite, mreže su pokidane, a stadion se ovih dana koristi samo za vježbe zagrijavanja. Pitanje je da li gradonačelnik Podgorice na selektivan način uređuje gradske parkove. Svjedoci smo da se Vuković okreće samo na ona mjesta za koja ima kapacitet da ih uredi, a na one većih površina se ne osvrće.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.