Vuković: Obezbijedićemo obećani rast penzija i zarada, ne budite tolerantni na sivu ekonomiju, prijavite svaki njen oblik

0

Četrdesetčetvrta Vlada je prvi ispit iz odgovornog upravljanja javnim finansijama, novcem svih vas, položila već na samom početku, u veoma kratkom roku, usvojivši neophodni rebalans za 2023. godinu i budžet za 2024. godinu, najodgovorniji, u odnosu na zatečene i aktuelne okolnosti. Time smo spriječili privremeno finansiranje i obezbijedili stabilnost i redovnost u izmirivanju svih obaveza države, kazao je ministar finansija Novica Vuković, govoreći o dosadašnjim rezultatima Ministarstva finansija. On poziva građane da prijave svaki vid uočavanja sive ekonomije.

“Omogućili smo unaprjeđenje životnog standarda najstarije populacije, kroz rast minimalnih penzija na nivo od 450 eura. Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i stvorili pretpostavke za nastavak realizacije druge dionice auto-puta ,,Bar-Boljare“. Izmijenili smo set  zakona kojim se generišu dodatni prihodi budžeta, širi poreski obuhvat i jačaju ekonomski trendovi. Samo kroz izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave, očekujemo dodatnih 10 miliona eura opštinama sjevera”, naveo je Vuković..

Očekuje realni rast od 3,8 odsto u 2024. godini.

“Sklopivši hedžing aranžman za kredit za izgradnju auto-puta, državu smo zaštitili od valutnog rizika, a već  na januarskoj rati ostvarili smo uštedu od 3,6 miliona eura”, dodaje Vuković.

Usvojili su i prije roka poslali EK na mišljenje, glavni dokument srednjoročnog programiranja makroekonomske i fiskalne politike Crne Gore – Program ekonomskih reformi.

“Tim MF sada aktivno radi na pripremi Fiskalne strategije, Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike i Makro-fiskalnog programa. Njima ćemo prepoznati ključne reformske procese i postaviti srednjoročni okvir ekonomskih tokova”, kazao je Vuković.

Ističe da su pred njima i dalje krupni i zahtjevni zadaci, kojima će pristupiti posvećeno.

“Odlučni da kreiramo održiv fiskalni i makroekonomski okvir. Cilj nam je da u naredne dvije godine dostignemo suficfit tekuće potrošnje”, navodi Vuković.

Obećava da će značajno smanjiti neproduktivne rashode i povećati budžetske prihode.

“Punom podrškom razvojnim projektima, kreiraćemo osnove za dinamičniji ekonomski rast. Obezbijedićemo i obećani rast penzija i zarada. Budući da državni budžet pripada svima vama, ne budite tolerantni na uočavanje sive ekonomije, prijavite svaki njen oblik. Tako ćemo omogućiti, ne samo više novca u državnoj kasi, već i fer tržišnu utakmicu za sve koji žele odgovorno da posluju! Čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih vas”, poručuje Vuković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.