Vuković – Kakouris: Evropska investiciona banka investirala milijardu evra u Crnu Goru

0

Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore, poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija Novice Vukovića i delegacije te institucije na čelu sa sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Naime, Kakouris je saopštio da je u planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na „zelene investicije“.

U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će EIB učestvovati iznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je od nezavisnosti Crne Gore ova banka uložila milijardu evra kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije.

Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU .

Vuković je rekao da su projekti koji su u fokosu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih.

Ministar je zahvalio na kontinuiranoj podršci, poručivši da će crnogorska ekonomija nastaviti da raste i razvija se. Istovremeno, kako je naglasio, Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.