Vuković i Đeljošaj sa šefom EBRD-a u Crnoj Gori: Dogovoreno formiranje radne grupe

0

Ministar finansija Novica Vuković i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj nastavili su početkom godine započete razgovore sa šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Ramonom Zakarijem o partnerstvu u formiranju Kreditno-garantnog fonda (KGF).

Vuković zahvalio je EBRD-u na kontinuiranoj podršci i odlučnosti da kroz aktivno partnerstvo doprinese ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore.

Đeljošaj istakao je da je namjera da se KGF što je prije moguće formira i da se time obezbijedi olakšan i uvećan pristup finansijskim sredstvima za privredu.

U cilju što skorijeg osnivanja KGF-a, danas je dogovoreno formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva finansija, Ministasrtva ekonomije i EBRD-a.

S druge strane, u ime EBRD, koji će biti partner u ovom projektu, Zakaria je pohvalio proaktivnost i napore Vlade na polju ubrzavanja zajedničkih aktivnosti, saopštivši da će EBRD omogućiti neophodnu tehničku, stručnu i materijalnu podršku.

Razgovarano je i o stepenu realizacije aktuelnih projekata između Vlade i EBRD-a, predviđenih Zakonom o budžetu za 2024. godinu, uz zajedničku ocjenu da prioritetni infrastrukturni projekat za Crnu Goru jeste autoput.

Ukazano je i na važnost boljeg korišćenja energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i neophodnog ubrzanja zelene tranzicije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.