Vukićević: Vlada da hitno reaguje, i riješi probleme radnika hotela “Sidro”u Baru

0

Država Crna Gora mora stati u zaštitu radnika barskog hotela “Sidro”, jer će i oni ostati na ulici, kao i radnici mnogih drugih firmi, koje su neuspješno privatizovane, a životi radnika ugroženi do krajnje mjere. Luka Bar je u novembru 2019. godine prodala hotel “Sidro”, navodno, zbog negativnog poslovanja, poručila je poslanica Demokratske narodne partije Maja Vukićević.

Kako dodaje, od značaja je napomenuti da je takvom poslovanju doprinio upravo visoki kadar Luke Bar, koji se godinama smjenjivao na rukovodećim pozicijama u hotelu.

“Investitor je po obavezama iz kolektivnog ugovora bio dužan da zadrži trideset i jednog radnika u stalnom radnom odnosu, kao i četiri radnika u radnom odnosu na određeno vrijeme u periodu od najmanje pet godina. Umjesto toga, investitor im je prvo smanjio plate na 70 odsto, a zatim im ponudio otpremnine u visini od 15 neto primanja, bez obzira na radni staž. Ponudu im je dostavio u usmenoj formi, uz naglašavanje da od februara više neće moći da izmiruje obaveze prema njima”, navodi ona.

Vukićević ističe da su radnici u međuvremenu imali sastanak sa izvršnim direktorom Luke Bar, koji im je saopštio da je on u obavezi da prebaci pet radnika iz hotela u Luku Bar, i to rukovodioce, među kojima i bivšu direktoricu i dvije radnice računovodstva, a da obični radnici ostaju bez ikakve zaštite, prepušteni samima sebi.

“Hotel “Sidro” predstavlja još jedan flagrantan primjer neuspješne privatizacije, u kojoj najdeblji kraj opet izvlače radnici. Ali još uvijek nije kasno da se preispita privatizacija, i da se investitor obaveže da poštuje ugovorne obaveze, jer, u suprotnom, ugovor ne važi. Ne smije se dozvoliti ponavljanje scenarija, kakvih smo se nagledali u Crnoj Gori, gdje su u sumnjivim privatizacijama radnici prepuštani samima sebi, a porodice ostajale bez egzistencije, sve po matrici sad već bivšeg režima”, naglašava poslanica DNP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.