Vukićević pisala EU: Prestanite da podržavate diktatorske režime

1

piše: Maja Vukićević, funkcioner DNP-a

Danas, kada sa ponosom slavimo veliku pobjedu nad fašizmom, prisjećajući se hrabrosti i odlučnosti savezničkih snaga u odbrani čovječanstva, dočekujemo Dan Evrope u momentu najveće političke, društvene, ekonomske i zdravstvene krize u modernoj istoriji.

Sedam decenija od usvajanja Šumanove deklaracije i ostvarivanja plemenite ideje evropskog ujedinjenja, očuvanja mira i sigurnosti, prava i pravde, zajedništva i solidarnosti, Evropska unija se suočava sa nagomilanim problemima i sve većim nezadovoljstvom i razlikama među državama. Sve otuđenija od evropskih građana, birokratski iznurena, demagoški nastrojena, sve manje demokratska i evropska, današnja Evropska unija polako postaje sve neprivlačnija i sopstvenim članicama, ali i zemljama kandidatima koje, iznurene besomučnim obećanjima na dugom štapu i beskrajnim reformama bez suštine, sve više postaju podijum za razne globalne i unutrašnje sukobe koji stvaraju sve veću neizvjesnost i opasnost koja prijeti čitavom kontinentu.

U ovim teškim i odlučujućim momentima, kada se urušava evropski sistem vrijednosti, a Unija nalazi na raskrsnici između propasti i preporoda, nema mnogo razloga ni prostora za slavlje. Zato, umjesto čestitke i floskula o velikoj ljubavi, solidarnosti i napretku, na ovaj dan želimo da uputimo apel vama, čelnicima Evropske unije.

Smognite snagu i odvažnost koju su imali naši preci kada su se borili za pravdu i slobodu, i priznajući sopstvene slabosti i greške vratite povjerenje evropskih naroda u vrijednosti koje su nekada okupile zemlje Evrope i kojima težimo i mi u Crnoj Gori. Prestanite da podržavate diktatorske režime, političko i pravno nasilje u zemljama suviše dugo opterećenim integracionim procesima i počnite da se istinski zalažete za vladavinu prava i demokratske principe o kojima tako uzvišeno govorite. Oslušnite potrebe građana i svoje velike riječi pretočite u djela. U suprotnom, bojimo se da će Bregzit biti samo početak kraja evropskog sna, koji niko od nas ne želi.

1 Comment
  1. Kafanski filozorf komentariše

    Bravo tako treba!.
    Sve su to u EU mali cinovnici!.

    17
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.