Vujović: Kulturna diplomatija stvara autentične i trajne odnose među narodima

0

Kulturna diplomatija igra ključnu ulogu u savremenim međunarodnim odnosima, jer kulturne aktivnosti stvaraju temelje za stabilnije i harmoničnije međunarodne odnose, a savremene politike kulturnih aktivnosti diplomatskih predstavništava treba da budu inkluzivne i otvorene za nove uticaje.

To je poručila ministraka kulture i medija Tamara Vujović prilikom susreta sa polaznicima ljetnje škola Diplomatije „Gavro Vuković“, na kojoj učestvuje 55 mladih diplomata, iz 46 država.

„Kulturna diplomatija igra ključnu ulogu u savremenim međunarodnim odnosima, ona nije samo alat meke moći, već kompleksan proces koji obuhvata međusobno razumijevanje, razmjenu ideja i vrijednosti među narodima. U savremenom kontekstu, kulturna diplomatija je shvaćena kao most između društava, omogućavajući dublje povezivanje i zajednički napredak“, rekla je Vujović.

Ona je podsjetila da, kada govorimo o kulturnoj diplomatiji, vidimo je kao polje koje omogućava stvaranje autentičnih i trajnih veza između društava.

Vujović je naglasila da kultura ne služi samo kao instrument za promociju spoljnopolitičkih interesa, već kao sredstvo za jačanje međudruštvenih i međukulturalnih veza.

„Kulturne aktivnosti postaju prostor gdje se razmijenjuju iskustva i vrijednosti, stvarajući temelje za stabilnije i harmoničnije međunarodne odnose“, poručila je Vujović.

Po njenom mišljenju strategije identitetske politike u kontekstu kulturnih aktivnosti diplomatskih predstavništava treba da budu inkluzivne i otvorene za nove uticaje.

Diplomatska predstavništva imaju ključnu ulogu u promovisanju kulturnog identiteta, omogućavajući različitim glasovima i perspektivama da se čuju i uvaže.

„Identitet nije statičan, već dinamičan i promijenljiv koncept koji se razvija kroz interakciju i razmjenu sa drugima“, poručila je je Vujović.

Ona je podsjetila na značaj Diplomatske akademije koji je prepoznat i kroz program rada Vlade Crne Gore, kao aktivnost koja doprinosi jačanju međunarodnog ugleda naše zemlje.

Ljetnja škola „Gavro Vuković“ postala je prepoznatljivi globalni forum koji okuplja mlade diplomate iz cijelog svijeta i jedan je od vodećih programa ove vrste u regionu Zapadnog Balkana, posvećen mladim diplomatama, budućim liderima i donosiocima odluka.

Centralna tema ovogodišnje Ljetnje škole bila je „Budućnost diplomatije: prevazilaženje izazova i očuvanje mira“, a održana je od 24. do 28. juna u Beranama, Kolašinu, Cetinju i Podgorici. Posjetili su i Cetinje, Ministratsvo kulture i medija i Narodni muzej Crne Gore.

Tokom petodnevnog programa, ove mlade diplomete imale su priliku da kroz brojne panel diskusije i predavanja, razmjenjuju mišljenja i iskustva sa najeminentnijim stručnjacima, teoretičarima i praktičarima međunarodnih odnosa, uključujući diplomate, univerzitetske profesore i političare.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.