Vujović: Izuzetna dinamika i posvećenost medijskoj reformi u prvih 100 dana rada

0

Ministarka kulture i medija Tamare Vujović sastala se sa šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije, Majklom Milerom.

Na sastanku je istaknuta izuzetno pozitivna dinamika u prvih 100 dana rada Ministarstva. Miler je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom i efikasnošću administracije na čelu sa ministarkom, naglašavajući otvorenost za kontinuiranu podršku, dok je ministarka podvukla predanost u ostvarivanju ciljeva u oblasti medijske reforme.

Vujović istakla je da je u proteklom period održan još jedan sastanak sa radnom grupom koja je radila na medijskim zakonima.

„Dobili smo i uvažili neke od sugestije, u nadi da postignemo balansirana rješenja u novom tekstu uvažavajući stavove sagovornika, ali i direktive i standarda EU u pogledu temeljnih prava“, istakla je Vujović dodajući da smo se potrudili da nađemo najmanji zajednički imenitelj između svih opcija kako bi došli do najboljih mogućih rešenja.

“Što se tiče podrške DG NEAR, EU Delegacije i Savjeta Evrope ona je na visokom nivou, što se ogleda u čestoj komunikaciji i susretima na kojima se razjašnjavaju nedoumice. Posebno cijenimo značajnim sastanak koji je održan 7. februara na kome su ustanovljeni novi, ubrzani rokovi, te izražena obostrana namjera i želja da se posao konačno privede kraju. Time bi se Crna Gora ponovo našla u mehanizmu Kreativna Evropa, podprogram Mediji, a još važnije – ne bi ostalo nijedno otvoreno mjerilo za zatvaranje poglavlja 10 – Mediji i informaciono društvo”, istakla je ministarka.

Ona je naglasila važnost sva tri zakona – Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu Radio i Televizija Crne Gore i Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, kao osnovu harmonizacije crnogorskog okvira sa praksom u oblasti audiovizuelne politike.

“Sekretarijat za zakonodavstvo Crne Gore nije imao primjedbe sa aspekta njihove nadležnosti što predstavlja polazni osnov za interesorno usklađivanje sa ostalim resorima u Vladi Crne Gore“, navela je ministarka.

Na događaju koji je juče organizovan povodom 100 dana rada ministarstva, kako je kazala ministarka, fokus je bio i na medijskim zakonima, tom prilikom naglašavajući želju za unapređenjem položaja medija, ističući da je krajnje vrijeme da se osvježe zakoni obzirom da su već dugo u pravnom prometu zastarjele odredbe.

Ona je zahvalila na nepodijeljenoj podršci i prije svega na jasnim porukama i poželjnom redosledu koraka koje čujemo od Milera.

„Naš cilj je da bezo i efikasno odradimo dio za koji smo odgovorni i da privedemo ovaj proces kraju“, zaključila je Vujović.

Miler je istakao da je ovo drugi sastanak za jako kratak period, što dodatno ukazuje na sjajnu dinamiku rada, naglašavajući da su poruke ovog puta mnogo pozitivnije.

Ukazao je na značaj brzog usvajanja medijskih zakona, kao ključnog aspekta sprovođenja reformi vladavine prava u cilju ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU. Naglasio je potrebu punog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, u cilju ostvarenja najviših standarda nezavisnosti, integriteta i odgovornosti medija, za šta je Evropska unija proteklih godina obezbijedila obimnu podršku kroz niz projekata.

Sagovornici su zaključili da ovaj sastanak reflektuje predanost i dinamičan pristup medijskoj reformi, te namjeru da pomenuti proces bude uspješno okončan u što skorijem roku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.