Vujović: Fridom haus potvrdio stavove SDP-a

0

Novi izvještaj Freedom hausa kojim Crna Gora gubi i u formalnom smislu status demokratske zemlje i označava se hibridnim režimom potvđuje više puta ponovljene stavove SDP-a da je u državi već duže vrijeme na sceni trend degradacijedemokratskih procesa i stanja institucija koje i naši evropskipartneri nazivaju zarobljenim, kaže Ivan Vujović, funkcioner SDP-a.

Podsjećamo da je Fridom haus jedna od najrenomiranijihameričkih institucija čiji stavovi i analize predstavljaju ipreporuku za definisanje zvanične politike te države.

Ovo je ozbiljna poruka crnogorskim vlastima, ozbiljan znakupozorenja da se negativni trendovi kada je riječ o stanjudemokratskih institucija i vladavini prava moraju prekinuti inapraviti jasan otklon od dosadašnjeg modela vladanja koje se, umjesto demokratskog, zasniva na autoritarnom modelu.

Vlast mora da shvati da se država najbolje brani demokratijom ida je prošlo vrijeme kada se sa naših partnerskih zapadnihadresa znalo i zažmuriti na očigledne probleme crnogorskogpolitičkog sistema.

Crnogorskim vlastima mora biti više nego jasan i dovoljan znakto što nakon 2003. godine, po prvi put, Crna Gora i formalnogubi status demokratske zemlje i pominje kao zemlja gdje se vlast zasniva na autoritarizmu. Valjda je svakome jasno da zemlja sa takvim načinom vladanja ne može nikada postati članEvropske unije.


Crna Gora mora napraviti novi veliki demokratski iskorak i nadjelima pokazati da se mora napustiti paradigma partijskogvladanja i otvoriti prostor za široki konsenzus i dogovor o ključnim izazovima koji nas očekuju u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.