Vujošević: „Ušao bih u NATO, ali za 20.000 godina“ (video)

0

Na današnji dan se navršavaju 22 godine od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, što će ostati neizbrisiva uspomena za sve sa prostora koje je obuhvatala bivša država, pa i za legendarnog trenera Duška Vujoševića.

Trofejni stručnjak koji je poreklom povezan sa Crnom Gorom, a mestom rođenja i najvećim profesionalnim uspjesima za Srbiju, jasan je u stavu prema NATO.

„Ja sam rekao da bih ja ušao u NATO, ali kada se završi proces raspadanja osiromašenog uranijuma. Znači za jedno 20.000 godina. Eto tada bih…“, rekao je Vujošević za Sputnjik sport u emisiji Miljanov korner.

Godinama unazad NATO propaganda u Srbiji pokušava da „opere“ zločine koje su činile njihove države članice tokom 1999. godine.

Hiljade stradalih i unesrećenih je ostalo iza akcije „Milosrdni anđeo“, uništeni su značajni infrastrukturni objekti, ali još gore od svega „posejan“ je osiromašeni uranijum, koji je pomenuo Vujošević.

Gotovo cijela Srbija je bila zasuta eksplozivnim napravama koje sadrže taj opasan sastojak, najviše je na udaru bila teritorija Kosova i Metohije, a posledice svega se osjećaju i do današnjeg dana.

Produkt procesa obogaćenja prirodnog uranijuma za upotrebu u nuklearnim reaktorima je lako proizvesti, ali on zbog svoje toksičnosti i radioaktivnosti zahteva dugoročno skladištenje, što je NATO riješio na „lak“ način – bombardujući Srbiju njime.

Amerika je do 2001. godine tvrdila da ne koristi osiromašeni uranijum, ali je to demantovano od strane Ujedinjenih nacija, pošto su pronađeni dokazi zagađenja tokom agresije na teritoriju Srbije i Jugoslavije.

Prema naučnim istraživanjima, izlaganje osiromašenom uranijumu može da izazove oštećenje bubrega kod ljudi, što je bolest sa kojom se Vujošević bori već dugi niz godina i zbog čega mu je za život neophodna dijaliza, a u ispitivanjima je utvrđeno citotoksično, genototoksično i kancerogeno delovanje na ljude.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.